Kampen om innflytelse i Stillehavet tilspisser seg. Nylig ble det kjent at Kina hadde signert en sikkerhetsavtale med Salomonøyene. Nå skal kinesiske myndigheter være i samtaler om tilsvarende avtaler med flere øystater, deriblant Kiribati, skriver Financial Times.

USA, Australia og flere andre land frykter at avtalene vil gi Kina mulighet til å etablere permanente militærbaser på øyene. Det vil i så fall endre sikkerhetssituasjonen i Stillehavet betydelig.

På størrelse med Hitra

Sikkerhetsavtalen mellom Kina og Salomonøyene har allerede skapt furore i Australia. Øygruppen har bare 690.000 innbyggere og et landområde på størrelse med Viken fylke, men havområdene den lille øystaten kontrollerer er enorme, og de ligger strategisk plassert ikke langt fra Australia.

En mulig kinesisk sjøforsvarsbase på Salomonøyene er dårlige nyheter for Australia. Nyheten om denne sikkerhetsavtalen har vært en viktig sak i opptakten til dagens valg i Australia.

Kiribati er med sine snaue 110.000 innbyggere, og et landareal på størrelse med Hitra, enda mindre. Øystaten ligger imidlertid 300 mil fra den amerikanske delstaten Hawaii. En kinesisk militærbase på Kiribati er dermed langt fra noe drømmescenario for USA.

Biden på Asia-tur

Sikkerhetssituasjonen i Stillehavet har vært politisk og militært betent i lang tid. Den amerikanske presidenten Joe Biden er nå på reise i Asia for å forsikre USAs allierte i regionen om at Washington står ved sine forpliktelser.

Et sentralt tema i samtalene Biden skal ha med statsledere i Sør-Korea og Japan er nettopp Kinas ambisjoner i Asia og i Stillehavet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.