De amerikanske kravene om store endringer i landets lovverk var en sentral årsak til at handelssamtalene mellom USA og Kina brøt sammen, ifølge Shi Yinhong.

Han forsker på internasjonal politikk ved Renminuniversitetet og fungerer også som rådgiver for den kinesiske regjeringen.

Ifølge Shi er det stor avstand mellom partene – Washington krever sterke mekanismer for å sikre at reglene på opphavsrettsfeltet overholdes, mens Beijing ønsker et langt løsere system, uten automatisk straff for overtredelser.

Shi uttalte seg til den Hongkong-baserte avisen i forbindelse med en konferanse i byen.

– Tidlig i mai begynte Kina å vurdere det slik at ingen avtale er bedre enn en dårlig avtale. I øyeblikket er det slik at Kina og USA har grunnleggende motstridende holdning til hva som vil være en god avtale, sier rådgiveren, som føyer til:

– Det har langsomt blitt et nullsumspill der ingen av partene kan akseptere noe som den andre siden vil anse som en god avtale.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.