– Det var ikke noe vådeskudd fra Trump forrige fredag da han annonserte straffetollen på 50 milliarder dollar ved bruk av 25 prosent toll på kinesiske varer, skriver sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea Wealth Management i en oppdatering mandag morgen.

Kina responderte kjapt med tilsvarende tollbarrierer på amerikanske varer.

– Handelskrigen sendte globale aksjer ned med én prosent i lokal valuta og 1,3 prosent i norske kroner, skriver sjefstrategen.

Trusler på trusler

  • USA og Europa falt én prosent.
  • Japan falt 2,1 prosent.
  • Fremvoksende markeder falt 2,5 prosent.
  • Kina falt 3,9 prosent.
  • Oslo Børs falt 1,5 prosent.

– Eskaleringen vi så sist uke vil til syvende og sist bety at verdens forbrukere ender opp med å betale regningen, skriver Rein.

Etter at Kina svarte på tollen, truet Trump med en ny toll på 200 milliarder dollar ved bruk av ti prosent toll på kinesiske varer.

– Kina vil naturlig nok slå tilbake dersom USA innfører mer toll. Trump truer med at han da igjen vil innføre ytterligere en ny straffetoll til Kina på en verdi av 200 milliarder dollar, skriver Rein.

«Bare i startgropen»

– Handelskonflikten mellom Kina og USA er fremdeles bare i startgropen, og forhåpentlig blir det utformet handelsavtaler i Beijing før den kommer skikkelig i gang, skriver Rein.

Han mener det i så fall betyr slutten på opptrappingen, og at det vil skape en mer robust verdensøkonomi og klar oppgang i aksjemarkedet.

USA har tidligere varslet at de vil etterforske import på bil og bildeler til landet, og at det vil bli vurdert en straffetoll på 25 prosent. Fredag forrige uke gjentok Trump trusselen på Twitter.

– Dersom disse tollsatsene og barrierene ikke snart brytes ned og fjernes, kommer vi til å innføre 20 prosent toll på alle deres biler som kommer til USA. Bygg dem her! skrev han.(Vilkår)

– Det er ikke en handelskrig ennå, men det kan nok være forberedelser for en, sier Robert Halver i Baader Bank og tror vi kan få det mye gøy fremover.
01:03
Publisert: