USA har de siste 18 månedene innført omfattende sanksjoner mot kinesiske teknologiselskaper som de mener utgjør en trussel mot amerikanske sikkerhetsinteresser, blant annet teknologiselskapet Huawei. Nå utvides sanksjonene.

Xinjiang Production and Construction Corps. (XPCC) karakteriseres som en «stat innenfor staten». Det er blitt sammenlignet med East India Company, som var et av verdens mektigste selskap i 250 år med forvaltningsmessige og militære oppgaver på vegne av Storbritannia i Asia.

– Enestående kompleksitet

Nå vil XPCC bli sperret ute fra viktige markeder. XPCC beskyldes for å ha vært delaktige i overgrep mot uigurer og andre muslimske grupper i Xinjiang-provinsen. Kina er beskyldt for å ha internert minst en million uigurer og andre muslimer i store leirer siden 2017.

Trump-regjeringen vil innføre sanksjoner mot selskapet fra 30. september. Selskapets verdier i USA er frosset.

Xinjiang-provinsen er blant verdens største produsenter av bomull. Rundt en femtedel av verdens bomull kommer fra den kinesiske provinsen. XPCC har interesser i produksjon og eksport av bomull. Internasjonale selskaper har fem uker på seg til å finne andre leverandører.

– Det er frykt for at dette vil ha en innvirkning på tekstiler som produseres i andre land, som Vietnam, Kambodsja eller Bangladesh. Det er mulig at de produserer tekstiler med bomull som kommer fra XPCC, sier direktør Nate Herman hos interesseorganisasjonen American Apparel and Footwear Association til Washington Post.

Disse to produktene overrasket Elkjøp-sjefen ved å selge bedre enn vanlig under korona
Elkjøp har hatt en stor salgsvekst under korona, men forventer ikke at det vil vare.
01:05
Publisert:

Verdien på klær og tekstiler produsert fra bomull var på nesten 400 milliarder dollar i 2019.

«Vi er dypt bekymret over rapporter om tvangsarbeid og behandlingen av uigurer. Situasjonen er av en skala, et omfang og kompleksitet som er enestående i forsyningskjedene i moderne tid», sa Retail Industry Leaders Association i en uttalelse tidligere i år.

– Alle er delaktige

XPCC er knapt kjent utenfor Kina. Det er en etterlevning fra en periode hvor det ikke var tillatt med private selskaper i Kina. Selskapet har eierinteresser i mer enn 800.000 selskaper i 147 land, ifølge konsulentselskapet Sayari.

Tenketanken Australian Strategic Policy Institute har identifisert 82 internasjonale selskaper som har benyttet fabrikker hvor det har vært brukt tvungen arbeidskraft fra uigurer, blant annet Nike, H&M, Calvin Klein og Tommy Hilfiger. Nike avviser dette i en uttalelse.

– Alle som driver forretninger med provinsen gjør også forretninger med lokale myndigheter og XPCC. Alle er delaktige i driften av konsentrasjonsleirer og tvungen arbeidskraft på en eller annen måte, sier historieprofessor James Millward ved Georgetown University til The Guardian.

Eierselskapet bak Calvin Klein og Tommy Hilfiger planlegger å avslutte samarbeidet med selskaper som benytter bomull fra Xinjiang i løpet av de neste 12 månedene, ifølge Washington Post.

Historiske sanksjoner

XPCC kan være det største kinesiske selskapet som noensinne er blitt rammet av amerikanske sanksjoner, ifølge South China Morning Post.

«Sanksjonene har en rekke implikasjoner for XPCC, fra å begrense tilgangen til finansiering til restriksjoner på eksport av landbruksprodukter, blant annet bomull og tomat. Det kan også true investeringene», skriver avisen denne uken.

Kina er verdens største eksportør av tomater og XPCC-eide selskaper er den største enkeltprodusenten i Kina. Det har vært høyere enn vanlig eksport av amerikanske landbruksmaskiner til Kina i sommer, blant annet bomullsinnhøstingsmaskiner fra John Deere.

De nye sanksjonene er ikke bare rettet mot XPCC, men også selskaper og personer som på en eller annen måte driver forretninger med XPCC og selskaper hvor de har eierinteresser.

– Når et sekundært sanksjonsperspektiv inngår kan utenlandske personer inngå hvis de er delaktige i teknologisk eller økonomisk samarbeid. Dette åpner opp for et bredt spekter av mulige risikoer for både amerikanske og internasjonale selskaper, sier advokat og handelsekspert Sarah Wronsky hos advokatfirmaet Reed Smith til South China Morning Post.

XPCC har ekspandert og investert i landbrukssektoren – blant annet i Ukraina og afrikanske land.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.