Samtidig som USA og Kina forsøker å komme til en løsning i den over 18 måneder lange handelskrigen, har president Donald Trump igjen sendt ut sin visepresident for å angripe Kina. Tidligere i år ble Mike Pence sendt ut for å advare USAs allierte om ikke å benytte Huawei-produkter.

– Plutselig blir de tause

På torsdag kom den amerikanske visepresidenten med kraftig kritikk av amerikanske selskaper som har virksomhet i Kina. Dette kommer uker etter at etter en sportsdirektør for basketballteamet Houston Rockets viste sympati for demonstrantene i Hongkong i en twitter-melding.

Dette utløste kraftige reaksjoner i Kina med blant annet boikott av basketballorganisasjonen NBA på det kinesiske markedet og kommersielle avtaler med lokale selskaper. Teknologiselskapet Tencent betaler NBA 14 milliarder kroner for å strømme amerikanske basketballkamper live.

Sportsutstyrsselskapet Nike, som var blant de første amerikanske selskapene til å etablere seg i Kina for nesten 40 år siden, svarte med å fjerne produkter som kunne identifisere selskapet med blant annet Houston Rockets fra utsalg i Kina.

– Nike markedsfører seg som et selskap som er en champion for sosial rettferdighet. Når det gjelder Hongkong foretrekker de å legge igjen samvittigheten ved døren, sa Pence i en tale i regi av Wilson Center.

Nike har kommentert utspillene fra den amerikanske visepresidenten. Pence fortsatte med å kritisere holdningene til basketballorganisasjonen NBA, spillere og eiere.

– Noen av NBAs viktigste spillere og eiere, som til vanlig utøver sin frihet til å kritisere USA, blir plutselig tause når det gjelder frihet og rettigheter til det kinesiske folk. NBA opptrer som et heleid datterselskap av det kinesiske regimet, sa han.

– Lar seg lokke

Amerikanske selskaper går en vanskelig balansegang i Kina – spesielt under den pågående handelskrigen. Mange frykter å havne i skuddlinjen ettersom Kina er i ferd med å gå tom for ammunisjon i form av ny straffetoll de bruke mot amerikanske selskaper hvis det blir en opptrapping.

Dette er en situasjon Kina utnytter til det fulle, ifølge Pence, som opprinnelig hadde planlagt å holde talen den 4. juni – 30 år etter kinesiske styrker slå ned på demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i Beijing.

Talen ble utsatt da USA og Kina forsøkte å gjenoppta handelsforhandlingene etter de brøt sammen i mai.

– Kina forsøker å utnytte næringslivets grådighet for å påvirke den amerikanske opinionen. Altfor mange amerikanske selskaper lar seg lokke av det Kinas marked og penger – og tier. De tier ikke bare i sin kritikk av det kinesiske kommunistpartiet, men de tør heller ikke å uttrykke amerikanske verdier, sa Pence.

Han avviste at USA ønsker en konfrontasjon med Kina.

– USA strekker ut en hånd til Kina og vi håper de snart vil gjøre det samme. Det må med gjerninger og ikke bare løfter, og med fornyet respekt for USA, sa Pence.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.