Qualcomm var villig til å betale 44 milliarder dollar for NXP Semiconductors, som er verdens største produsent av avansert elektronikk til biler. Dette er et viktig vekstområde.

I fjor økte salget av databrikker til biler med 26 prosent – til 38 milliarder dollar, ifølge Woodside Capital Partners. Det går det med i gjennomsnitt databrikker til rundt 8000 kroner i produksjonen av en ny elektrisk bil.

– Havnet i handelskrigen

Et så stort internasjonalt oppkjøp må godkjennes av regulatoriske myndigheter i USA, Europa og Asia. Det er 20 måneder siden de to selskapene inngikk en avtale. Kina har ikke kommet med et svar – i noen retning, og har ikke indikert når en avgjørelse kan komme.

– Vi har vurdert risikoen i lys av den geopolitiske situasjonen. Vi mente det ikke var en høy sannsynlighet for at dette ville gå gjennom på kort sikt, sier Qualcomms konsernsjef Steve Mollenkopf i en uttalelse.

Når Qualcomm kaster kortene må selskapet betale to milliarder dollar (16,3 milliarder kroner) til nederlandske NXP, da transaksjonen ikke blir gjennomført.

– Jeg tror vi havnet midt i handelskrigen, sier Mollenkopf til CNBC.

I 2017 fikk Qualcomm rundt to tredjedeler av omsetningen fra Kina, hvor det leverer blant annet dataprosessorer til smarttelefoner. I 2017 var den kinesiske omsetningen på 14,6 milliarder dollar.

– Virksomheten vår i Kina er solid, men det er blitt svært vanskelig å gjennomføre store fusjoner og oppkjøp slik situasjonen er for tiden, sier han.

– Politisk avgjørelse

Det er over to år siden NXP og Qualcomm forhandlet frem en avtale.

– Det var ingenting i denne transaksjonen som Kina hadde innvendinger mot. Det mangler åpenhet fra Kina, sier NXPs konsernsjef Rick Clemmer til Financial Times.

Handelseksperter mener at Kina bevisst legger hindringer i veien for store amerikanske oppkjøp. Dette er for å legge press på USA under kommende handelsforhandlinger.

– Dette var en politisk avgjørelse, sier analytiker Paul Triolo hos Eurasia Group til Nikkei Asian Review.

United Technologies, Walt Disney og Carlyle venter på godkjennelser for store oppkjøp fra kinesiske myndigheter. Ingen av oppkjøpene involverer kinesiske selskaper direkte. Disney er i ferd med å kjøpe deler av den amerikanske konkurrenten 21st Century Fox.

Det er frykt for at disse kan bli stanset.

– Vi vil ikke se mange større avtaler fremover, spesielt ikke innenfor teknologisektoren – og ikke før vi ser en bedre dialog mellom de to sidene, sier Angelo Zino hos analyseselskapet CFRA, med henvisning til forhandlinger mellom Kina og USA, til den japanske næringslivsavisen.(Vilkår)

- De slipper det de har i hendene og følger guiden
Butikkeier Anny-Irene Mykkeltvedt sier hun taper millioner på at hun velger å ikke betale turistguider provisjon av det turistene kjøper.
02:08
Publisert: