Qualcomm utvikler og produserer blant annet prosessorer som benyttes i smarttelefoner. Snapdragon-serien selges blant annet til sørkoreanske Samsung og kinesiske smarttelefonprodusenter.

Qualcomm er blant selskapene som er best posisjonert før lanseringen av 5G-mobilnettverk- og produkter. Qualcomm har hovedsete i San Diego i California.

Nasjonal sikkerhet

Broadcom, som har hatt hovedsete i Singapore, har økt budet flere ganger. Det siste budet lå på 117 milliarder dollar. Qualcomm-styret indikerte at med en pris på rundt 165 milliarder dollar var de åpne for forhandlinger.

På mandag kveld satte president Donald Trump ned foten i form av en direkte ordre som blokkerer oppkjøp eller fusjon.

«Den forslåtte overtagelsen av Qualcomm av kjøperen (Broadcom) vil ikke tillates. Enhver form for forsøk på en fusjon eller overtagelse, om det er direkte eller indirekte, er også forbudt», heter det i ordren fra Trump-administrasjonen.

Ordren diskvalifiserer også alle de 15 personene som Broadcom hadde foreslått som nye styremedlemmer i Qualcomm.

«Broadcom er sterkt uenig i at den foreslåtte kjøpet av Broadcom utløser nasjonale sikkerhetsproblemer», skriver Broadcom i en uttalelse.

En foreløpig innstilling fra Committee on Foreign Investment (CFIUS) anbefalte Trump å blokkere salget av det amerikanske selskapet av sikkerhetsårsaker og konkurransehensyn. Den endelige rapporten foreligger ikke.

– Ekstraordinært

Hvis Broadcom fikk kjøpe Qualcomm ville det sannsynligvis føre til kostnadskutt og svekke selskapets mulighet til å konkurrere med kinesiske selskaper, blant annet Huawei. Det ville igjen gi Kina mulighet til å dominere den kommende 5G-utbyggingen.

– Det er ganske så ekstraordinært at Trump kommer med en beslutning før en full granskning er gjennomført. Det er i samsvar med administrasjonens vilje til å være mer aktive i handelsspørsmål og gjennomføre en proteksjonistisk politikk. De er mye mer aktive enn den forrige administrasjonen, sier advokat John P. Kabealo, som har spesialisert seg på handelsspørsmål, til New York Times.

Han mener dette vil være en dramatisk endring på måte internasjonale oppkjøp og fusjoner gjøres.

Hock Tan har bygget opp Broadcom via en rekke oppkjøp og fusjoner via hovedkontoret i Singapore. Han møtte president Trump i Det hvite hus i fjor høst da han hadde fremlagt oppkjøpsforslaget. Da lovte han å flytte selskapet til USA, noe som ble positivt mottatt av Trump.

Trump-administrasjonen har blokkert en rekke oppkjøp av kinesiske selskaper det siste året, blant annet Hubei Xinyun, Ant Financial, China Energy og HNA Group.

Trump-skepsis

Ikke alle er overbevist om at blokkeringen kun skyldes nasjonal sikkerhet.

«Hvis denne beslutningen skyldes Trumps dype skepsis til internasjonal handel og hans Fortress America-instinkter er dette mindre forsvarlig og kan ramme amerikanske selskaper som har internasjonal virksomhet», skriver San Diego Union-Tribune i en lederartikkel.(Vilkår)

– Vi er på South By Southwest for å lære hva alle andre driver med
Aslak Os i gründerbedriften Rocketfarm snakker blant annet med hunden «Aido».
02:14
Publisert: