Fjoråret var et mareritt for investorer som satset på kinesiske aksjer. Nøkkelindeksene ved børsene i Shanghai og Shenzhen nådde en topp i slutten av januar før en bratt nedgang startet. Begge nøkkelindeksene falt med rundt 30 prosent i løpet av 2018 fra toppene.

Nå tyder mye på at investorer hadde rett til å være skeptisk til børsnoterte kinesiske selskaper. Av de 3600 børsnoterte selskapene som har lagt frem resultater for 2018, opplevde over 1000 selskaper en resultatnedgang i løpet av året.

Bred resultatsvikt

Hvis finanssektoren holdes utenom, var resultatsvikten for de gjenværende 2540 selskapene på nesten tre prosent. Det skjøt virkelig fart i siste kvartal. Tredje kvartal kom de seg velberget gjennom med en tosifret resultatvekst, ifølge årsrapporter og resultatvarsler.

Bilprodusenter som har opplevd sammenhengende vekst fra det kinesiske markedet siden 1990-tallet gikk på en smell i fjor. Beiqi Foton Motor tapte over fire milliarder kroner. Jiangling Motors’ resultat falt med over 90 prosent. Rederiet Cosco halverte resultatet.

– Offisielle statistikker gjenspeiler ikke hva som skjer i den kinesiske økonomien akkurat nå. Det er betydelig svekkelse for tiden. Dette er et problem da investorer ikke skjønner det, sier direktør Leland Miller hos CBB International som utarbeider «China Beige Book» til Fortune Magazine.

«China Beige Book» er det kinesiske svaret på amerikanske «Beige Book». Sistnevnte gir en situasjonsrapport om utviklingen i den amerikanske økonomien som kommer åtte ganger i året fra regionbankene som utgjør den amerikanske sentralbanken.

Gjeldsisberg av titaniske proporsjoner

Mellomstore selskaper uten staten som storeier er hardest rammet. Disse har problemer med å skaffe kreditt og likviditet for å holde hodet over vann.

De kinesiske markedene holder stengt denne uken i forbindelse med kinesisk nyttår. Flere hundre millioner kinesere er på reise. Det ventes at mange vil få oppsigelser i løpet av de neste ukene når de kommer tilbake på jobb.

Bilprodusenter og smarttelefonprodusenter, som også har opplevd lavere etterspørsel i Kina, har kvittet seg med flere titusen midlertidige ansatte. Kinesisk næringsliv har lånt mer de siste kvartalene – også fra gråmarkedet med skyhøye renter.

Ifølge Bank for International Settlement (BIS) er den samlede kinesiske gjelden på 253,1 prosent av landets bruttonasjonalprodukt. Tilsvarende selskapsgjeld er høyere enn Japan og USA – målt mot størrelsen på økonomien.

Kredittvurderingsselskapet S&P Global Ratings kom med en ny rapport på slutten av fjoråret hvor de mener at lokale myndigheter har lånt inntil 40.000 milliarder yuan (50.800 milliarder kroner) som ikke fremkommer i regnskaper.

«Dette er et gjeldsisfjell av titaniske proporsjoner», skrev S&P.

«Garantert krise»

Det er tre uker igjen før den midlertidige våpenhvilen i handelskrigen mellom USA og Kina opphører. Hvis det ikke er kommet til enighet har president Donald Trump sagt at USA vil øke straffetollen på kinesiske produkter fra 10 til 25 prosent.

– Det som virkelig kan føre til en forverring, er hvis handelssamtalene bryter sammen. Da vil du få dette på toppen av den pågående svekkelse. Du vil garantert oppleve en krise i Kina, sier Miller hos CBB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ikke hatt mulighet til å stå to uker i Burgund-kø? Merete Bø har løsningen for deg likevel
DNs vinekspert har smakt seg gjennom vinene som torsdag legges ut for salg på Vinmonopolets spesialbutikker.
06:26
Publisert: