Fra januar frem til i forrige uke hadde nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen falt med over 30 prosent. Ved Shenzhen-børsen var nedgangen større. Mens aksjemarkeder i vestlige land har satt nye rekorder i år har det vært en bred nedgang i Kina – og i markeder som er avhengig av Kina.

«Hundre prosent angst»

Fredag kom de økonomiske vekststatistikkene for tredje kvartal for Kina. Verdiskapingen, målt i bruttonasjonalprodukt, økte med 6,5 prosent – den laveste siden finanskrisen i 2009.

Dette skulle vanligvis ha sendt aksjemarkedet lavere. Det motsatte har skjedd. På fredag steg Shanghai-indeksen med 2,5 prosent. På mandag fortsatte oppgangen med over fire prosent for Shanghai-indeksen og Shenzhen-børsen endte på nesten fem prosent høyere.

Det er koordinerte forsøk på å stabilisere aksjemarkedet. Sentralbanken tilførte markedet 140 milliarder kroner på mandag, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

– Det er hundre prosent angst hos toppledelsen i Kina, sier senior Kina-økonom Xu Jianwei hos den franske banken Natixis til South China Morning Post.

Etter at handelskrigen med USA brøt ut i sommer, ble det etablert et kriseteam som skal sørge for stabilitet i den kinesiske økonomien. Financial Stability and Development Committee, som ledes av visestatsminister Liu He, møttes for tiende gang i helgen.

I en uttalelse fra kriseteamet gis det full støtte til aksjemarkedet og den økonomiske politikken som føres.

Dette skal skje ved å etablere et triangulært rammeverk bestående av en «nøytral pengepolitikk, en aktiv privat sektor og et velfungerende aksjemarked».

Kinesiske banker har fått beskjed om å ikke foreta endringer i lånebetingelser til utsatte små- og mellomstore selskaper. Dette er for å sørge for likviditet.

Svekket økonomi

Børsverdier på over 25.000 milliarder kroner forsvant fra de kinesiske børsene fra slutten av januar til midten av oktober. Tidligere har det vært protester fra småinvestorer når det har vært tilsvarende nedgang. Dette har foreløpig ikke skjedd denne gangen.

– Oppgangen i aksjemarkedet er en trøst; det er som en varm bølge i vinterens kalde strømmer. Det er forventninger om at myndighetene ikke vil stanse opp med dette da de økonomiske statistikkene fortsatt ikke ser optimistiske ut, sier fondsforvalter Weining Chen hos Miyuan Investments til Bloomberg.

Flere vil slippe å betale personskatt i Kina. Minstebeløpet vil øke til 70.000 kroner i året. De vil bli gitt økte fradragsmuligheter for blant annet renteutgifter på primærbolig, privat helseforsikring, utdannelse for barn og omsorgskostnader for foreldre.

«Dette hjelper på det private forbruket. Men det er ikke nok til å stimulere en økonomi som opplever svakere vekst», skriver Nomura Securities i en ny rapport, og konkluderer med at det sannsynligvis kommer nye tiltak fra kinesiske myndigheter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nå er det bare én ting KrF-leder Knut Arild Hareide kan håpe på
Spørsmålet er om det lar seg gjennomføre, sier DNs politiske redaktør.
02:19
Publisert: