Den pågående teknologikonflikten mellom USA og Kina er i ferd med å trappes opp. USA har tidligere blokkert kinesiske selskaper som Huawei og ZTE fra å eksportere til USA. Det er innført restriksjoner på eksport av amerikansk teknologi og bruk av amerikanske patenter i Kina.

– Teknologisk hegemoni

Kina har svart på konflikten med å igangsette en massiv bygging av avanserte fabrikker som skal utvikle og produsere egne avanserte dataprosessorer og komponenter til elektronikkindustrien. Målet er å bygge opp en egen industri som skal være uavhengig av USA.

Kinesiske selskaper som from Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) og Hua Hong Semiconductor ligger et par generasjoner bak asiatiske og vestlige konkurrenter. Med ubegrenset tilgang til kapital og subsidier tror det at de kan innta forspranget konkurrentene har.

De kinesiske selskapene er avhengig av avansert produksjonsutstyr. Dette kommer fra amerikanske Applied Materials, og japanske selskaper som Tokyo Electron, Hitachi og Nikon – og nederlandske ASML. USA forsøker å blokkere leverandørene fra å selge til Kina.

Dette har skapt kraftige reaksjoner fra kinesiske myndigheter.

– Dette er nok et eksempel på den amerikanske praksisen med å bruke tvangsmetoder i diplomatiet for å misbruke statsmakten og utøve teknologisk hegemoni. Dette er klassisk teknologiterrorisme, sa pressetalsmann Zhao Lijian i det kinesiske utenriksdepartementet på en pressekonferanse på onsdag.

Produksjonsutstyret som USA forsøker å blokkere er ikke siste generasjon eller det mest avanserte.

Ubetydelig markedsandel

Kina har vært det største markedet for leverandører av databrikkeutstyr de siste to årene, og har for første gang gått forbi Taiwan og Sør-Korea. USA og Japan ligger på de neste plassene.

– Kinas markedsandel i det globale markedet data for produksjonsutstyr for databrikker er ubetydelig. Databrikkeproduksjon er en flaskehals i Kinas planer om å bygge opp halvledermuskler, sier forsker Alex Capri ved Hinrich Foundation til Bloomberg.

Taiwanske TSMC er verdensledende på produksjon av avanserte databrikker. De vil benytte neste generasjon produksjonsutstyr fra nederlandske ASML, som benytter ekstrem ultrafiolett stråling (EUV) for å produsere mikroskopiske kretser på 2-nanometer databrikker.

Produksjonsutstyret kinesiske selskaper har kjøpt de siste årene er brukt siden 2015 av taiwanske og sørkoreanske selskaper. TSMC og amerikanske Intel planlegger å starte masseproduksjon av 2-nanometer databrikker fra 2025.

Kinesiske Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) har nylig startet produksjon av 14 nanometer (14 nm) databrikker. Huawei og Oppo har utviklet mer avanserte databrikker, men de mangler produksjonskapasitet og er avhengig av taiwanske selskaper.

Venter på Kongressen

USA og Kina ønsker å bli mer selvforsynt med databrikker og elektroniske komponenter. TSMC, sørkoreanske Samsung og amerikanske Intel er i ferd med å bygge fabrikker i USA, men de ønsker økte subsidier fra amerikanske myndigheter.

– TSMC har allerede startet byggingen i Arizona, hovedsakelig basert på tillit. Vi tror at CHIPS-loven vil bli vedtatt av kongressen, sa Kung Ming-Hsin som er styremedlem i TSMC og leder i Taiwans statlige utviklingsråd i forrige uke.

Kinesiske selskaper produserer hva de makter og investerer. Dette har skutt fart under pandemien, og etter at tidligere president Donald Trump utløste de første skuddene i handelskrigen.

19 av verdens 20 raskest voksende databrikkeselskaper det siste året er i Kina. På samme tidspunkt i fjor var det kun åtte selskaper, ifølge Bloomberg. SMIC fikk en omsetningsvekst på 67 prosent i siste kvartal. Det dukker opp ukjente selskaper over natten i Kina.

Tidligere Google-sjef advarer

Googles tidligere toppsjef advarer i et innlegg i Wall Street Journal.

«Kina er på vei til å gå forbi Taiwan som verdens største databrikkeprodusent så tidlig som i 2025. USA er på vei til å tape konkurransen. Med mindre den amerikanske regjeringen mobiliserer en nasjonal innsats tilsvarende hva som førte til teknologigjennombrudd som førte til seiere i annen verdenskrig, kan Kina snart dominere innenfor halvlederteknologier og de nye teknologigjennombruddene de vil drive fremover», skrev Eric Schmidt og Harvard-professor Graham Allison nylig.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.