Den kinesiske elbilprodusenten og Tesla-konkurrenten Nio må redusere produksjonen av elektriske biler med 25 prosent i andre kvartal. Under kvartalspresentasjonen tidligere denne uken la grunnlegger William Li skylden på en prekær mangel på elektroniske komponenter.

Selskapets aksjekurs har falt med en tredjedel de siste fire ukene og falt med 4,1 prosent Nasdaq-børsen på onsdag. Fallet fortsatte i etterhandelen. Selv etter den siste nedgangen har aksjekursen steget med nesten 1000 prosent de siste 12 månedene.

– Trangt i døren

Det taiwanske elektronikkselskapet Acer, som er verdens femte største pc-produsent med en markedsandel på rundt syv prosent, mener at mangelen på elektroniske komponenter har forverret seg betydelig på kort tid i vinter.

– Dette er et fenomen som bransjen aldri tidligere har opplevd. Knappheten dreier seg ikke bare om nøkkelkomponenter som dataprosessorer og grafikkort til flere hundre kroner, men i hovedsak om støttekomponenter som koster 50 eller 80 cent. Men produktene trenger fortsatt disse komponentene, sa Acers konsernsjef Jason Chen på en pressekonferanse på onsdag.

Hjemmekontor og hjemmeundervisning de siste 12 månedene har gjort at pc-industrien opplever en sjelden vekst. Salget av pc-er økte med 13 prosent i 2020 – det beste året siden 2010, ifølge analyseselskapet IDC. Acer økte pc-salget med 23 prosent.

– Vi ser bilindustrien skriker høyt etter flere databrikker og det samme skjer hos spillprodusentene. Alt skjer samtidig i bransjer som gjennomgår store endringer. Dette gjør at det blir trangt i døren, sa Chen.

Han tror knappheten på komponenter vil vare til i alle fall slutten av 2021. Det har også spredt seg til andre produkter, blant annet en spesiell plast som benyttes til å beskytte komponenter under frakt.

– Teknologisk revolusjon

Nesten alt av elektroniske komponenter produseres ved fabrikker i Asia. Eksportordrene strømmer inn til taiwanske og sørkoreanske selskaper. Den politiske ledelsen i USA og Kina ønsker at de skal bli selvforsynte med teknologi, patenter og komponenter.

Det ventes at Kinas president Xi Jinping vil prioritere teknologi i den neste femårsplanen, som legges frem på fredag av statsminister Li Keqiang. I fjor brukte Kina 378 milliarder dollar på forskning og utvikling, ifølge National Bureau of Statistics.

– Det mest oppsiktsvekkende med disse ambisjonene er størrelsen. Det er større enn hva Japan, Sør-Korea eller USA noensinne har gjort. Målet er å presse økonomien gjennom porten til en teknologisk revolusjon, sier professor og Kina-ekspert Barry Naughton ved University of California San Diego til Bloomberg.

USAs president Joe Biden er bekymret for de kinesiske ambisjonene. Etter å ha snakket med sin kinesiske kollega i februar advarte han om at «Kina ville spise USA til lunsj». EUs handelskommissær Valdis Dombrovskis har lovet at EU vil samarbeide med USA.

Kinesiske ambisjoner

National Security Commission on Artificial Intelligence, som er ledet av Googles tidligere toppsjef Eric Schmidt og en rekke toppsjefer fra USAs største teknologiselskaper, la tidligere denne uken frem en over 750 sider lang rapport på kunstig intelligens til Kongressen.

«USA er ikke forberedt til å forsvare eller konkurrere innenfor kunstig intelligens. Dette er de harde realitetene vi står overfor», skriver forfatterne.

De advarer om at kunstig intelligens vil bli brukt for å skaffe seg makt og at det ikke bare er forbeholdt supermaktene.

Kina kom i 2017 med uttalte mål å bli verdensledende innenfor kunstig intelligens innen 2030. Det er tatt i bruk i overvåkningskameraer som ikke bare skanner ansikter, men også bevegelsesmønster.

«Vi må vinne kunstig intelligenskonkurransen, som intensiverer den strategiske konkurransen med Kina. Kinas planer, ressurstildeling og fremskritt bør være en bekymring for alle amerikanere. Vi tar på alvor Kinas ambisjoner om å gå forbi USA som verdens ledede nasjon innenfor kunstig intelligens det neste tiåret», skriver forfatterne av rapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.