Før helgen avviste Donald Trump en løsning hvor den kontroversielle kinesiske videoappen TikTok kunne bli solgt til Microsoft. Han truet med å forby appen i USA.

Etter en samtale med Microsoft-sjefen har de to selskapene fått en frist på 45 dager på å bli enige.

– De har ingen rettigheter

Under en pressekonferanse på mandag forsøkte Trump å fremstå som en «matchmaker» – tilsvarende «Kirsten Giftekniv», som opptrer i flere av Ludvig Holbergs komedier. Trump forlangte det betales en provisjon fra transaksjonen til den amerikanske statskassen.

– Dette er et kjent navn, men det er det ikke hvis de ikke har tillatelse til å drive i USA. USA må få en betydelig prosentandel av salgsprisen. Dette vil komme fra salget. Dette er noe ingen kunne ha tenkt på unntatt meg. Det er denne måten jeg tenker på. De har ingen rettigheter hvis vi ikke gir det til dem, sa Trump.

Ifølge Reuters og Wall Street Journal kan prisen på TikTok-appen havne på rundt 50 milliarder dollar basert på antall brukere og omsetning. Trump gjorde det klart at appen vil bli forbudt i USA fra 15. september hvis den ikke får amerikanske eiere.

– Det er fullstendig uortodokst for en president å foreslå at USA tar en bit fra en forretningstransaksjon, spesielt en avtale som han har stått bak. Ideen er sannsynligvis også ulovlig og uetisk, sier jusprofessor Carl Tobias ved University of Richmond til Wall Street Journal.

Trump går knallhardt ut mot Biden i denne valgkampvideoen.
Trump-teamets reklamekampanje til 144 millioner dollar starter i september
01:02
Publisert:

Trump sammenlignet dette med en eiendomstransaksjon hvor en kjøper betaler ekstra for å sikre seg en prestisjeeiendom. Trump kunne ikke gi et klart svar på om det er Microsoft eller det kinesiske selskapet som skal betale.

– Det vil aldri skje at hverken Microsoft, kineserne, TikTok eller Bytedance sender en sjekk til finansdepartementet – utover ordinære skatteinnbetalinger, sier Tony Fratto, som var statssekretær i det amerikanske finansdepartementet under president George W. Bush, til næringslivsavisen.

Kinesisk kritikk

Appen har over 100 millioner brukere i USA. Trump og amerikanske politikere frykter at kinesiske myndigheter har tilgang til TikToks brukerdata. Dette har eierselskapet Bytedance avvist.

«Det er mulig at vi tvinges til å selge TikToks aktiviteter i USA eller at det innføres et forbud», skriver Bytedances grunnlegger Zhang Yiming i et brev til ansatte.

Et mulig tvangssalg har ført til skarpe reaksjoner hos kinesiske internettbrukere.

«Zhang Yiming pleide å rose USA for å tillate debatt, i motsetning til i Kina, hvor det er ensidig. Nå har han fått et slag i trynet. Hvorfor aksepterer han dette», er en av de mest populære kommentarene på det kinesiske sosiale nettverksstedet Weibo.

De to dominerende kinesiske internettselskapene Alibaba og Tencent har ikke virksomhet av betydning utenfor Kina og Sørøst-Asia. Den indiske regjeringen la ned forbud på 59 kinesiske apper og internettjenester tidligere i sommer etter sammenstøt på grensen mellom India og Kina.

– Problemet er at det ikke vil være muligheter i USA, Canada, Australia og India lenger. Sannsynligheten for å lykkes i Europa blir mindre og risikoen øker mye. Fra nå av kan kinesiske selskaper som ønsker å ekspandere globalt se mot Sørøst-Asia, Afrika og Latin-Amerika, sier toppsjefen for et kinesisk internettselskap som er børsnotert i USA til teknologinettstedet Techcrunch.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.