Internasjonale finansinstitusjoner har nedjustert de kinesiske vekstprognosene for 2022 og 2023 gjennom hele inneværende kvartal. Konsensus ligger på en vekst på under tre prosent for 2022, men enkelte er i tvil om det i det hele tatt vil oppnås en reell vekst.

– De siste økonomiske statistikkene har vært dystre. Selv om det har vært ille, vil det verste komme, skriver sjeføkonom Neil Shearing hos Capital Economics i en ny rapport.

Forlatt vekstmålet for 2022

Analyse- og rådgivningsselskapet har vært tidlig ute med å kutte vekstprognosene for Kina. Som mange finansinstitusjoner har de utarbeidet egne makroøkonomiske modeller som tar pulsen på Kina, som er verdens nest største økonomi.

Capital Economics kuttet nylig hva de offisielle økonomiske statistikkene vil vise når disse legges frem for 2022 – fra fire prosent til tre prosent.

Myndighetenes mål, som ble godkjent da Folkekongressen møttes i vinter, er forblitt uendret på «rundt fem prosent», i alle fall offisielt.

– Dette har i det stille blitt forlatt. I realiteten kan det ikke ventes at den kinesiske økonomien vil vokse i det hele tatt, mener Shearing.

Detaljhandelstallene for august var svakt bedre enn ventet etter flere måneder med nedstengninger og svært svake statistikker. Dette skyldtes svake sammenlignbare tall fra samme måned i fjor, ifølge Capital Economics.

– Forbruket er sannsynligvis svakere i september. Virusforstyrrelsene skjøt fart i begynnelsen av måneden og privat forbruk er rammet. Reiserestriksjonene mellom provinser vil fortsette frem til slutten av oktober, skriver analyse- og rådgivningsselskapet.

Stjeler oppmerksomhet

Børsindeksen CSI 300, hvor de 300 største børsnoterte selskapene fra børsene i Shanghai og Shenzhen inngår, har falt med 22 prosent i år. I tredje kvartal er nedgangen på 15 prosent. Den kinesiske valutaen har svekket seg mot amerikanske dollar – fra 6,35 ved nyttår til 7,15.

– Den største bekymringen fra en så svak yuan er kapitalflukt, skriver analysesjef Robert Carnell for Asia hos ING i Singapore i et notat.

De kinesiske grensene er i realiteten stengt og internasjonale selskaper i Kina er bekymret. Om tre uker avholdes den 20. partikongressen, hvor president Xi Jinping sannsynligvis blir gjenvalgt og kan få støtte til å sitte så lenge han selv ønsker det.

Capital Economics mener at investorer og finansmarkedene ikke får med seg endringene som skjer i Kina.

– Inflasjonen i avanserte økonomier, som skjer en gang i en generasjon, stjeler oppmerksomheten vekk fra en generasjonsnedgang i Kina. Den er uten tvil av mye større betydning for de langsiktige globale utsiktene, skriver sjeføkonom Shearing.

Slutten på eksepsjonell vekst

Capital Economics har advart i mange år om at de offisielle kinesiske veksttallene har vært for høye og direkte feil. Analyseselskapet mener at den kinesiske økonomien kan havne på en årlig vekst på kun to prosent mot slutten av 2020-tallet.

– Etter flere tiår med en svimlende ekspansjon, er det stadig flere bevis i form av dårlige nyheter fra Kina om en strukturell nedgang som er i full sving. Investorer kan tilgis for å ha mer umiddelbare bekymringer, men de må være på vakt, skriver sjeføkonom Neil Shearing.

Den australske storbanken ANZ mener Kina går mot slutten av en epoke.

«Lavere vekst er sannsynlig i Kina de neste årene. Det bringer en slutt på to tiår med eksepsjonell vekst», skriver ANZ i kvartalsrapporten, hvor de mener Storbritannia står foran en alvorlig resesjon, og en svak nedgangskonjunktur i USA og EU de neste kvartalene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.