Antall nye smittede fra koronaviruset har økt med nesten 2000 personer i Kina det siste døgnet – til 72.400.

Dette er en økning på 2,82 prosent sammenlignet med de foregående 24 timene og den laveste smitteveksten siden utbruddet startet for syv uker siden i millionbyen Wuhan.

Den internasjonale spredningen fortsetter med en økning i antall smittede på 14,7 prosent til nesten 900 personer. Økningen skyldes smitte fra et cruiseskip som ligger fortøyd utenfor Yokohama og enkelttilfeller i Sørøst-Asia og USA.

– Det virker som at Covid-19 (det offisielle navnet) ikke er like dødelig som andre koronavirus som sars og mers. Risikoen for å dø øker jo eldre du er, sa generaldirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, på mandag.

Sars-utbruddet i 2003 i Asia smittet rundt 9000 mennesker og det er bekreftet nesten 800 døde. Mers-utbruddet i Midtøsten for åtte år smittet 2500, men var tre ganger så dødelig som sars.

Stillstand i Kina

Kina har nesten stått stille den siste måneden med stengte fabrikker, nesten tomme kjøpesentre og nesten en halv milliard mennesker som er ilagt restriksjoner. Myndighetene har tilført finansmarkedet likviditet og det er foretatt støttekjøp av aksjer.

Apple advarte i en investeringsoppdatering mandag kveld om at de ikke vil nå målene som er satt for andre kvartal. Dette skyldes produksjonsstopp ved kinesiske fabrikker og at Apple har stengt nesten alle egne utsalg i Kina siden slutten av januar.

Den japanske finansinstitusjonen Nomura har foretatt den første større analysen av hvordan koronavirusutbruddet vil påvirke den økonomiske veksten og aktiviteten – ikke bare i Kina, men også for verdensøkonomien.

«Vårt hovedbudskap er: ikke undervurder hvordan landene utenfor Kina vil rammes, spesielt i Asia», skriver Nomura-teamet, ledet av sjeføkonom Rob Subbaraman, i en ny rapport.

Kina hadde en økonomisk vekst på like over seks prosent i 2019. Nomura tror at den økonomiske veksten i første kvartal 2020 vil halveres – i beste fall.

«Vår hovedteori er en tre prosent vekst i første kvartal, men med en høy risiko for at det kan bli enda lavere», skriver Nomura.

Kinesiske myndigheter har tilført finansmarkedet likviditet de siste to ukene. Det vil ikke være nok for å forhindre den svakeste økonomiske kvartalsveksten siden Kina åpnet grensene til omverdenen for 40 år siden.

«Det er allerede gjort for mye skade. Den første runden med tiltak vil ikke være særlig effektiv», ifølge Nomura.

400 amerikanske turister kom seg av virus-skipet, se video:

Slik opplevde ekteparet å forlate virus-skipet
Nærmere 400 amerikanske passasjerer fikk tillatelse til å forlate det virusinfiserte cruiseskipet Diamond Princess i Japan. Nå må de tilbringe to uker i karantene i USA.
01:34
Publisert:

– Fryktfaktoren er åpenbar

Finansinstitusjonen har utarbeidet tre hovedscenarioer for hvordan koronavirusutbruddet vil påvirke den kinesiske økonomien – og resten av verden. Nomura-økonomene er forsiktige med å konkludere da de mener det fortsatt er for tidlig å si hvordan dette vil utvikle seg.

De viser til at Kina opplever en sjelden situasjon for tiden med sjokk fra etterspørsel- og tilbudssiden.

«Da dette er langt verre enn sars-utbruddet når det gjelder spredning og omfang. Fryktfaktoren blant kineserne er åpenbar. De unngår overfylte steder som kjøpesentre og restauranter. Dette fører til et fallende privat forbruk», skriver Nomura.

Nesten 60 prosent av den økonomiske veksten i Kina kom fra privat forbruk i 2019. I beste fall tror Nomura at den økonomiske veksten i Kina vil falle til tre prosent i første kvartal før den tar seg opp raskt til 6,5 prosent de neste tre månedene.

Hvis de nåværende restriksjonene fortsetter frem til slutten av juni vil dette gi en økonomisk vekst på 0,5 prosent i første kvartal og 3.9 prosent for hele året for Kina.

For verdensøkonomien kan dette svekke veksten til 0,7 prosent – ned fra den tidligere prognosen på tre prosent. For at dette skal skje må koronavirusutbruddet bli en global pandemi. Det har foreløpig ikke skjedd.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Alt du trenger å vite om koronaviruset på 2 minutter: Hva er symptomene, hvordan kan spredningen stoppes og finnes det en kur?
Bill Schaffner er ekspert på smittsomme sykdommer: – Koronaviruset er trolig overført til mennesker fra dyr.
02:03
Publisert: