I løpet av natten er det bekreftet at over 20.000 mennesker er smittet av det nye coronaviruset (Wuhan-viruset). Dette er en økning på 3000 mennesker i løpet av 24 timer. Ved begynnelsen av forrige uke lå totalt antall smittede på under 3000 for hele verden.

USA venter sekundærsmitte

Ifølge Johns Hopkins University, som innhenter detaljert informasjon, har kun 621 pasienter blitt friskmeldte. 426 er bekreftet døde. Det første dødsfallet ble bekreftet i Hongkong på tirsdag. I helgen døde en pasient på Filippinene.

– Dette er i realiteten en pandemi nå, sier direktør Gregory Poland ved Mayo Clinic’s Vaccine Research Group til CNBC.

En pandemi rammer svært mange mennesker og brer seg ut over et meget stort geografisk område, for eksempel flere verdensdeler. Frem til nå har virusutbruddet blitt kategorisert som en epidemi, som rammer mindre grupper.

Foreløpig er nesten alle smittede i Kina. Centers for Disease Control and Prevention i USA forbereder seg på økt smitte.

– Jeg tror vi vil begynne å se sekundærsmitte til USA de neste to-tre ukene. Det kommer til å bli en vanskelig måned. Vi må anta at det allerede er i USA og at det spres, sier Scott Gottlieb, som er tidligere leder for Food and Drug Administration i USA til næringslivskanalen.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har fått kritikk for at det tok for lang tid før de erklærte virusutbruddet for en global krise. Generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus advarte på mandag om at verden er «farlig dårlig forberedt» på en pandemi.

– Altfor lenge har verden vært inne i en runddans med panikk og forsømmelse. Vi kaster penger når det kommer et utbrudd og når det er over glemmer vi det og gjør ingenting for å forhindre et nytt utbrudd, sa Ghebreyesus.

Verdensbanken vurderer å bevilge penger til berørte land.

«Vi ber alle land om å styrke deres helseovervåkings- og responssystemer, som er viktig for å hindre spredningen av dette og eventuelle fremtidige utbrudd», sier Verdensbanken i en uttalelse.

– Ansatte har panikk

Over halvparten av de kinesiske provinsene er nesten helt stengt denne uken. Internasjonale selskaper som Apple, H&M, Ikea og Starbucks har stengt utsalg og kontorer i Kina. Levi’s åpnet i fjor høst dent største butikken i Kina i Wuhan.

– Henvendelsene jeg får er: «Vi vet ikke hva vi skal gjøre. Våre ansatte har panikk», sier advokat Rachel Conn hos Nixon Peabody i San Francisco til Wall Street Journal.

Over 20 flyselskaper har stanset, eller er i ferd med å stanse flyvninger til Kina. USA, Australia, Vietnam, Singapore og andre land har innført restriksjoner på innreise for kinesere og andre som har vært i Kina de siste to ukene.

– De har aldri tidligere hatt å gjøre med en situasjon som dette, sier Conn.

Over halvparten av de kinesiske provinsene har gitt næringslivet beskjed om å holde stengt den neste uken. Disse provinsene utgjorde over 80 prosent av den kinesiske verdiskapningen i 2019 og 90 prosent av eksporten, ifølge beregninger foretatt av Wind Information.

Kutter vekstprognosene

Heller ikke internasjonale finansinstitusjoner har erfaring med hva som skjer for tiden. Økonomer og analytikere forsøker å skjønne hvordan utbruddet i Kina vil påvirke alt fra forsyningskjeder til etterspørsel og økonomisk vekst.

Oljeprisen (brent spot) har stupt med over 20 prosent på en måned. Saudi-Arabia vurderer å kutte oljeproduksjonen med en halv million fat dagen. Den kinesiske oljeetterspørselen har falt med 16 prosent – tilsvarende tre millioner fat dagen.

Oxford Economics har nedjustert den økonomiske veksten for Kina for 2020 til 5,4 prosent – ned fra seks prosent. For første kvartal ventes virusutbruddet å redusere den økonomiske veksten med to prosentpoeng.

Goldman Sachs mener det er for tidlig å vite hvor hardt utbruddet vil ramme den kinesiske økonomien – eller verdensøkonomien. Foreløpig har analytikerne nedjustert vekstprognosene for Kina med 1,7 prosentpoeng.

– Konsekvensene på økonomien, spesielt det private forbruket, blir større, sa Lian Weiliang, som er nestleder for den nasjonale utviklings- og reformkommisjonen på en pressekonferanse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.