Det har vært kaos ved jernbanestasjonen og flyplassen i Wuhan i natt. Reisende har forsøkt å komme seg om bord på fly og tog før klokken ti lokal tid torsdag morgen. Da startet hva som i realiteten er en isolering av Wuhan. Ingen vet hvor lenge det vil vare.

Reisende fra Wuhan sjekkes ved ankomst til Beijing. Fra torsdag morgen isoleres millionbyen. Dette skjer i håp om å begrense spredning av det dødelige coronaviruset.
Reisende fra Wuhan sjekkes ved ankomst til Beijing. Fra torsdag morgen isoleres millionbyen. Dette skjer i håp om å begrense spredning av det dødelige coronaviruset. (Foto: Emily Wang/AP/NTB Scanpix)

– Jeg ønsker ikke å bli fastlåst i byen i en eller to måneder på grunn av reiseforbudet, sier en mann med etternavnet Cii til South China Morning Post.

Saken fortsetter under videoen

Smitteekspert ikke overrasket over at dødelig virus smitter fra menneske til menneske
Dette sier Dr. Nathalie MacDermott ved Kings College i London om det dødelige Coronaviruset som startet i Wuhan i Kina.
00:39
Publisert:

Isoleringen av Wuhan, som har flere innbyggere enn både New York og London, kommer tre uker etter at de første tilfellene av en lungesykdom ble påvist ved lokale sykehus. Det er en variant av coronaviruset, som forårsaket sars-epidemien for 17 år siden med 800 dødsfall.

Tre milliarder reiser

Siden tirsdag er antall bekreftede smittede i Kina nesten fordoblet til 571 mennesker, ifølge helsemyndighetene i Wuhan. 17 mennesker er bekreftet døde. Ved sykehus i Taiwan, Australia, Thailand, USA og andre land er pasienter innlagt med samme symptomer.

– Det er en sannsynlighet for at viruset kan mutere og det er en risiko for at epidemien kan spre seg, sa nestleder i det kinesiske folkehelseinstituttet, Li Bin, kort tid før det overraskende reiseforbudet ble offentliggjort sent onsdag kveld lokal tid.

Forskere ved at Northeastern University og Imperial College London mener antall smittede er fem til ti ganger høyere enn hva som er innrapportert.

Det er kaos i Wuhan. Beijing News melder om overfylte sykehus hvor pasienter med høy feber venter på behandling. Enkelte er plassert sammen i korridorer mens de får intravenøst.

«Hvordan kan pasienter komme seg til sykehus hvis de ikke har privatbil? Og hvordan kan journalister forlate byen hvis de ønsker det», kommenterer en person på det sosiale nettverksstedet Weibo.

Jernbanestasjonen i Wuhan fungerer som et av de viktigste navene for hele Kina med forbindelser til kystområdene og innlandet. Fra torsdag formiddag vil ikke tog stanse. Flyplassen har direkteforbindelser til USA, Europa, Australia og Sørøst-Asia. Alt er innstilt.

De neste ti dagene vil kinesere foreta tre milliarder reiser i forbindelse med tradisjonelt kinesisk nyttår.

– Dette er en lang reiseperiode med ofte overfylte tog. Enkelte er allerede syke og når de er på reise kan det være vanskelig å få kontroll med dem, sier forsker Zhong Nanshan, som er ekspert på denne typen utbrudd, til Bloomberg.

Kritiserer myndighetene

Det er svært sjelden at en hel region isoleres på denne måten. Under en Ebolaepidemi i Sierra Leone i 2014 ble innbyggerne bedt om å holde seg hjemme i tre dager mens helsepersonell gikk dør til dør for å sjekke befolkningen.

– En by på størrelse med Wuhan har mange titusen forbindelser til resten av verden, som bringer mat og medisiner. Kompleksiteten og ulempekostnadene for dette kan bli svært høy, sier doktor Tom Inglesby, som er direktør ved Johns Hopkins Center for Health Security, til New York Times.

Det har er kritikk mot myndighetenes beslutning på sosiale medier i Kina. Mye blir slettet umiddelbart av sensuren, men en del kommer gjennom.

«Hvem bryr seg om livene til oss som er friske og bor i Wuhan? Selv før byen ble lukket beskyttet vi oss selv og gjemte oss hjemme. Nå er vi som lam som venter på å bli slaktet. Alt vi kan gjøre er å overlate skjebnen til høyere makter», skriver en kvinnelig designer på Weibo.

Skryter av Kina

Krisekomiteen i Verdens helseorganisasjon (WHO) holdt onsdag kveld et krisemøte for å ta stilling til om virus-utbruddet skal betegnes som en internasjonal krise. De sa at situasjonen er «kompleks og under utvikling», men vil vente til torsdag for å foreta en ny vurdering.

WHOs generaldirektør berømmer Kinas tiltak.

– Tiltakene vil minimere risikoen for at utbruddet spres internasjonalt, sa Adhanom Ghebreyesus onsdag kveld i Genève.

President Donald Trump sier til CNBC han stoler på sin kinesiske kollega, Xi Jinping, og at Kina har situasjonen under kontroll. Han frykter ikke at Kina vil skjule omfanget, og mener at de vil dele alt hva andre land trenger å vite om viruset.

– Jeg har et fantastisk forhold med president Xi. Forholdet er veldig bra, sier Trump.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.