Den globale økonomien har lagt bak seg et svakt år. Verdensbanken mener 2019 hadde «den svakeste utviklingen siden den globale finanskrisen» for over ti år siden, ifølge «Global Economic Prospects» for 2020.

Den økonomiske veksten for 2020 ventes å havne på 2,5 prosent for verdensøkonomien – kun 0,1 prosent høyere enn i 2019.

«Veksten kan bli sterkere hvis reduserte handelsspenninger reduserer usikkerheten, men risikoen bikker mot en nedside,» konkluderer Verdensbankens økonomer.

– Politisk usikkerhet

Mye avhenger av verdens to største økonomier. USA og Kina skal etter planen undertegne en «fase 1»-avtale i midten av j0nuar. Dette kan redusere handelsspenningen. Kina skal ha forpliktet seg til å øke kjøp av amerikanske landbruksprodukter. USA skal redusere straffetoll.

Ifølge president Donald Trump skal forhandlingene om en «fase 2»-avtale starte umiddelbart etter at «fase 1»-avtalen undertegnes.

– En høyere vekst for 2020 vil kun skje hvis den nylige handelstilnærmingen mellom presidentene Trump og Kinas president Xi Jinping fører til en vedvarende reduksjon i den politiske usikkerheten, sa direktør Ceyla Pazarbasioglu i Verdensbanken i en kommentar.

Verdensbanken har nedjustert vekstprognosene for India, Kina og Eurosonen sammenlignet med den forrige rapporten, som kom i juni i fjor.

For første gang siden begynnelsen av 1990-tallet venter Verdensbanken at den kinesiske veksten vil havne på under seks prosent.

Såkalte avanserte økonomier, de tradisjonelle industrilandene i vest og Japan, ventes å få en økonomisk vekst på 1,4 prosent. Den amerikanske veksten vil svekkes til 1,8 prosent i 2020, hvis Verdensbankens økonomer får rett.

Det er fremvoksende økonomier som vil sørge for en svakt høyere vekst. Hos disse ventes veksten å havne på 4,1 prosent. Kina og India trekker ned, men de fremvoksende økonomiene i Asia vil ha et bedre år takket være blant annet kapitalflom og store offentlige infrastrukturinvesteringer.

«Skjør – behandles forsiktig»

Det mangler ikke på advarsler. Verdensbanken starter den over 330 sider lange rapporten med å beskrive verdensøkonomien som «skjør – behandles forsiktig».

Siden finanskrisen har det vært en historisk gjeldsvekst over hele verden – den høyeste gjeldsoppbyggingen på 50 år. Verdensbanken mener dette er den «fjerde gjeldsbølgen». Situasjonen som har oppstått i etterkant av finanskrisen er unik i historisk sammenheng.

– De lave globale rentene gir en usikker beskyttelse mot finansielle kriser, sa direktør Ayhan Kose.

Tidligere finanskriser er blitt utløst av høy gjeldsoppbygging. Det er lave renter over hele verden; i deler av Europa og i Japan er det negative renter.

Det er en farlig cocktail.

– Historien med tidligere bølger med gjeldsoppbygging viser at dette har en tendens til å ende ulykkelig. I et skjørt globalt system er det nødvendig med policyforbedringer for å minimisere risikoen fra den pågående gjeldsbølgen, sa Kose i forbindelse med fremleggelsen av rapporten.

Ifølge Verdensbanken har produktivitetsveksten, som er den viktigste kilden til inntektsvekst og fattigdomsbekjempelse, svekket seg mer siden finanskrisen enn noen gang de siste 40 årene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.