Asia-børsene startet dagen med en nedgang torsdag morgen. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med 0,8 prosent i løpet av den første handelstimen – identisk med ASX 200-indeksen ved Sydney-børsen. Ved den sørkoreanske børsen i Seoul var nedgangen på godt over én prosent.
Det ventes en nedgang ved Wall Street senere i dag, ifølge fremtidsindeksene. Nøkkelindeksen S&P 500 har lagt bak seg det verste halvåret siden 1970 med en nedgang på over 20 prosent. Nikkei-indeksen er ni prosent lavere siden nyttår.
– Økt inflasjon, endring i Feds rentepolitikk og historisk dyre aksjer var bekymringen da året startet. Kombinasjonen av koronanedstengninger i Kina og Russlands invasjon av Ukraina har ført til en eskalert volatilitet. Investorer blir stadig mer bekymret for en global resesjon i løpet av det neste året, sier investeringsdirektør John Lynch hos Comerica Wealth Management til CNBC.
Skjør kinesisk oppgang
Kina er først ute med aktivitetsindekser for juni måned. Den offisielle pmi-indeksen for industrien endte på 50,2. En måling over 50 indikerer økt aktivitet. Det var ventet en pmi-måling på 50,5. For tjenesteytende sektor var det en kraftig oppgang fra 47,8 i mai til 54,7 i juni.
Oppgangen i verdens nest største økonomi blir sett på som svært skjør og myndighetene er bekymret.
«Pmi-målingene peker en overraskende rask oppgang for tjenesteytende sektor denne måneden etter at virusrestriksjonene ble opphevet. Dette er sannsynligvis et engangsløft. Vi tviler på at det vil fortsette lenge», skriver Capital Economics i en rapport.
Det offisielle målet er fortsatt å få en økonomisk vekst på «rundt 5,5 prosent» i Kina for 2022. I løpet av kvartalet har verdens største finansinstitusjoner og fagmiljøet nedjustert vekstprognosene. Konsensus ligger på rundt fire prosent.
– Vår bnp-prognose for Kina er på 3,6 prosent for 2022. En oppjustering av denne prognosen er sannsynlig hvis detaljhandelsomsetningen tar seg kraftig opp igjen etter det kommer lettelser på koronakarantenereglene, skriver finansinstitusjonen INGs sjeføkonom for Kina, Iris Pang, i en ny rapport.
ING var blant de første til å kutte vekstprognosene for Kina da det ble klart at nedstengningen av Shanghai og andre storbyer ville bli lengre enn de opprinnelige 10 dagene myndighetene sa i mars. Det er først de siste par ukene at byen har åpnet.
– Kina er blitt mer villig til å akseptere ensifrede koronatilfeller og gjenåpner skoler og restauranter. Myndighetene har bekreftet de vil forkorte isolasjonsperioden ved positiv smitte og justere testfrekvensen. Dette er en mer fleksibel policy enn hva som var tilfellet tidlig i juni, skriver Pang.
I 2021 fikk Kina en økonomisk vekst på 8,1 prosent med en verdiskaping tilsvarende 17.500 milliarder dollar.
Tosifret vekst
Vietnam har tatt markedsandeler fra Kina og internasjonale storselskaper har flyttet produksjon til landet. Dette skaper høy økonomisk vekst. Foreløpige anslag fra myndighetene tyder på en vekst på 6,4 prosent i første halvår og 7,7 prosent i andre kvartal.
– Vi venter at veksten blir veldig høy de neste seks månedene ettersom alle sektorer viser styrke. Veksten i tredje kvartal kan også bli tosifret, sier Nguyen Thi Huong, som leder Vietnams statistikkbyrå, til Bloomberg.
Vietnam har også klart å holde inflasjonen på avstand. Målet er en prisvekst på under fire prosent. De siste tallene viser en inflasjon på 3,4 prosent.
Japan skuffer
Japan, som er verdens tredje største økonomi, la frem elendige industriproduksjonstall for mai måned i morgentimene på torsdag. Det var ventet en svak nedgang i industriproduksjonen på 0,3 prosent. Det endte på et fall på 7,2 prosent sammenlignet med april måned.
– Fallet i industriproduksjonen i mai tyder på at den økonomiske oppgangen i Japan skuffer igjen. Dette er det største fallet på en måned siden starten av pandemien og gjør at produksjonen er på det laveste nivået siden august 2020, sier seniorøkonom Marcel Thieliant hos Capital Economics i en kommentar.
Industriselskapene venter en vekst på 12 prosent i juni, den sterkeste veksten på mange år, og en vekst på 2,5 prosent i juli. Nedstengningen i Kina har gjort det vanskeligere for storselskaper å produsere selv om etterspørselen er der på grunn av komponent- og delmangler.
Den japanske bilprodusenten Toyota produserte 5,3 prosent færre biler ved fabrikker over hele verden i mai enn for ett år siden. De planlegger å ta igjen den tapte produksjonen i tredje kvartal. Hondas produksjon falt med 15 prosent i mai.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.