Nedstengningen av kinesiske storbyer siden i vinter har forårsaket store utfordringer for de internasjonale forsyningskjedene. Nå gjenåpnes viktige regioner i Kina. Det er optimisme, nervøsitet og usikkerhet å spore i hele Asia-regionen.
ING skriver i morgenrapporten at de siste to ukene har vært karakterisert av små bevegelser og lav omsetning ved børsene i USA. Også i Asia er det avventende stemning torsdag formiddag. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen er helt flat.
«Markedene venter på mulige katalysatorer. Det kan være møtet i Den europeiske sentralbanken eller de amerikanske inflasjonstallene på fredag», skriver finansinstitusjonens analysesjef i Asia, Robert Carnell.
Inflasjonsfrykt sendte de amerikanske nøkkelindeksene lavere på onsdag. Spørsmålet er om den amerikanske prisveksten har nådd toppen.
Utsatt kinesisk etterspørsel
Foreløpige økonomiske statistikker for mai viser at det fortsatt er høy aktivitet i Asia. Den kinesiske eksporten økte med 16,9 prosent i mai – mot kun 3,9 prosent i april. Importen økte med 4,1 prosent mot en flat utvikling i april.
– Trenden med 10 til 20 prosent eksportvekst bør kunne fortsette, skriver ING i en ny rapport etter handelstallene kom torsdag formiddag lokal tid.
Den taiwanske eksporten økte for 23. måned på rad – til tross for nedstengninger i Kina, Ukraina-krigen og høy inflasjon i de viktigste eksportmarkedene.
Eksporten økte med 12,5 prosent i mai sammenlignet med samme måned i fjor. En samlet eksport på 42,1 milliarder dollar er den nest høyeste som er registrert på en måned. Veksten var litt svakere enn i april, noe som skyldtes nedstengningene i Kina og en flat etterspørselsvekst.
– Etterspørselen fra Kina har ikke forsvunnet, den har kun blitt utsatt. Nå åpner Kina igjen og det vil støtte eksporten i juni, sa direktør Beatrice Tsai i finansdepartementets statistikkdivisjon på en pressekonferanse på onsdag.
For full maskin
Taiwan Semiconductor Manufacturing, som er verdens største kontraktsprodusent av elektroniske komponenter, er i ferd med å bygge nye, avanserte fabrikker i blant annet USA, Europa og Kina. De eksisterende fabrikkene kjører med full kapasitet.
Ledelsen sa under generalforsamlingen onsdag at den venter en omsetningsvekst på 30 prosent i år og salg på rundt 18 milliarder dollar i inneværende kvartal. Usikkerheten de siste månedene har ført til at aksjekursen har falt med 14 prosent.
– Den nåværende inflasjonen har ingen direkte innvirkning på halvlederindustrien. Etterspørselsfallet er i hovedsak for forbrukerprodukter som smarttelefoner og personlige datamaskiner. Etterspørselen etter elbiler er veldig sterk og overgår forsyningskapasiteten vår. Utnyttelsesgraden vår er full resten av året, sa styreformann Mark Liu.
Motstandsdyktig økonomi
Vietnam har forsøkt å ta en utfordrerrolle overfor Kina og denne strategien begynner å vise resultater. Den økonomiske veksten i 2022 ventes å havne på rundt syv prosent.
– Til tross for at nye risikoer dukker opp har Vietnams økonomi vist seg å være motstandsdyktig så langt i 2022. Den økonomiske aktiviteten har økt i åtte måneder på rad – frem til mai, skriver analysesjef for Asia hos finansinstitusjonen ANZ, Khoon Goh, i en ny rapport.
ANZ påpeker at det er betydelig usikkerhet inn i andre halvår på grunn av høy inflasjon i nøkkelmarkeder og en gryende inflasjon i hjemmemarkedet. Det er en situasjon som andre land er i ferd med å erfare.
I Thailand akselererte prisveksten fra 4,7 prosent i april til 7,1 prosent i mai – den høyeste inflasjonen på 13 år. Frem til nylig ble det sett på som utelukket at det ville komme en renteøkning før mot slutten av 2023. Nå mener ANZ det vil skje allerede i august.
Den indiske sentralbanken startet renteøkningen i mai med 0,4 prosentpoeng. Under rentemøtet onsdag ble den satt opp med nye 0,5 prosentpoeng – til 4,9 prosent.
– Ytterligere innstramninger er sannsynlig i løpet av de kommende månedene, skriver senior India-økonom Shilan Shah hos Capital Economics i en rapport.
Han viser til at den indiske sentralbanken oppjusterte inflasjonsforventningene for 2022 til 6,7 prosent for det avvikende budsjettåret som avsluttes i mars 2023.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.