I løpet av den neste uken vil én millioner mennesker være bekreftet døde av koronaviruset. USA vil passere 200.000 bekreftede dødsfall i løpet av mandag. Totalt er 31 millioner mennesker bekreftet smittet. Deler av Europa ser økt smittetrend.

– En god krise

Kina er den eneste økonomien som har klart å reise seg etter å ha blitt rammet av koronaviruset ved inngangen til året. Ifølge OECDs siste rapport vil Kina, som den eneste av verdens 20 største økonomier, få en økonomisk vekst i 2020.

Barometeret for tjenesteytende handel fra Verdens handelsorganisasjon (WTO), som publiseres to ganger i året, viser en bedring for september. Denne identifiserer trender basert på økonomisk aktivitet, finanstransaksjoner, it-tjenester, passasjertrafikk og containertrafikk.

Da koronaviruset rammet i vinter stupte verdenshandelen. WTO fryktet en nedgang i verdenshandelen på over 30 prosent. Nå ligger det an til en nedgang på mellom ti og 13 prosent for hele året.

Direktør Gabriel Felbermayr ved tenketanken Kiel Institute for the World Economy sier til Wall Street Journal at verdenshandelen har gjort et raskere comeback enn hva som var tilfelle etter finanskrisen i 2008–09.

Handelsoverskuddet mot USA har økt med nesten 25 prosent siden Donald Trump ble USAs president og avfyrte de første skuddene i handelskrigen mellom verdens to største supermakter.

«Kina og det meste av Øst-Asia har hatt en god krise, relativt sett. Det pågikk et skifte i den økonomiske balansen, fra Vesten til Asia før korona. Pandemien satte bare fart på den», skriver Jim McCormick hos NatWest Markets i et innlegg i Financial Times.

Høye fraktrater

Spotprisene på containerfrakt fra Kina til California har vært rekordhøye i september og ligger tre ganger høyere enn tilsvarende priser til Europa.

Ved den kinesiske Ningbo-Zhoushan-havnen har handelsvolumet vært høyere enn i 2019 de siste tre månedene. Statistikkene for august viser en vekst i den kinesiske vareeksporten på 9,5 prosent sammenlignet med i fjor – den høyeste månedsveksten siden mars 2019.

– Handel er en sektor av økonomien som har vist seg å være mer motstandsdyktig. Selv om du ikke kan reise på ferie kan du kjøpe deg en ny bærbar datamaskin, sier sjeføkonom for Asia og stillehavsregionen hos S&P Global, Shaun Roache, til Wall Street Journal.

Trenden støttes også opp av aktivitetsindekser for august fra IHS Markit. I juni hadde kun fire av verdens 38 største økonomier en vekst i nye eksportordrer. I august var det 14 land, og trenden er positiv for en rekke andre land med en ventet vekst i høst.

Foreløpige statistikker fra Sør-Korea viser en svakt høyere eksportvekst i september sammenlignet med i fjor. Bruttonasjonalproduktet ventes å falle med 1,5 prosent, ifølge finansinstitusjonen Barclays. Dette er betydelig bedre enn fryktet.

– Inn i en vanskelig periode

Selv om Kina har ristet av seg koronapandemien på rekordtid har ikke dette ført til en importvekst fra handelspartnerne.

«Kinas økonomiske oppgang har vært så V-formet som en kunne håpe på. Den fører imidlertid ikke til økonomisk vekst andre steder», skriver sjeføkonom Neil Shearing hos Capital Economics i en ny rapport.

Oxford Economics oppdaterte før helgen prognosene for Asia-regionen. Analyseselskapet konkluderer med at «verden er på vei inn i en vanskelig periode etter at flere land har åpnet opp».

I India, som stengte helt ned i seks uker i vår, bekreftes det daglig rundt 100.000 nye tilfeller av koronasmitte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.