På midten av 1990-tallet etablerte Chen Feng et lite flyselskap på Hainan – Kinas svar på Hawaii. Hainan Airlines fikk luft under vingene og ekspanderte raskt i Kina. Deretter kom en ellevill internasjonal oppkjøpsbølge via HNA Group.
«Svært farlig»
Fra 2015 til i fjor sommer foretok HNA Group oppkjøp på over 50 milliarder dollar – rundt 400 milliarder kroner. Selskapet kjøpte blant annet en fjerdedel av Hilton International og den amerikanske hotellkjeden Carlson, som igjen er majoritetseier av Rezidor og Radisson Blu-hotellene.
Det privateide selskapet, som inntil nylig har vært svært tilbakeholdent med å gi ut finansiell informasjon, bekreftet i årsrapporten som kom nylig at det hadde en gjeld på over 750 milliarder kroner ved årsskiftet.
Renteutgiftene var på rundt 50 milliarder kroner i 2017. Dette er høyest av noe selskap utenfor finanssektoren i Asia – og tredje høyest i verden, bak oljeselskapet Petrobras og Berkshire Hathaway.
HNA har forpliktet seg til å selge eiendeler til 32 milliarder dollar (260 milliarder kroner) i år i en avtale med kreditorene og kinesiske myndigheter.
– Til syvende og sist dreier dette seg om kontantstrøm. HNA betalte mer i renter enn hva de oppnådde i resultat i fjor. Det er svært farlig, sier professor Victor Shih ved University of California til Bloomberg News.
Selskapet har fått finansiering fra provinsmyndighetene og har hatt gode kontakter i kinesiske finansinstitusjoner. For vel ett år siden bekreftet selskapet at det hadde kjøpt nesten ti prosent av aksjene i Deutsche Bank og var største aksjonær.
Tvunget til å selge
De siste ukene har selskapet solgt seg ned i Deutsche Bank, kvittet seg med aksjene i Hilton og forsøker å selge deler av en luksusskyskraper på Manhattan som det kinesiske selskapet betalte rekordbeløp for. Hilton-salget ga en gevinst på to milliarder dollar.
– Enkelte selskaper er tvunget til å selge. Det er ikke bra å tape penger, men de foretrekker det for å komme seg ut av et område som myndighetene i Beijing ikke liker, sier advokat Geoffrey Sant til South China Morning Post.
Betale rekordpriser
Fra 2014 til 2016 kjøpte kinesiske selskaper eiendom i USA for 37 milliarder dollar, ifølge Real Capital Analytics. Wu Xiaohui la 1,95 milliarder dollar på bordet for å sikre Anbang Insurance Manhattan-hotellet Waldorf Astoria.
– Vi skal ikke selge hotellet på 100 år, sa Wu da han undertegnet kjøpekontrakten.
I slutten av mars ble Wu Xiaohui dømt, i hva som er karakterisert som den største svindelen i Kinas historie, og kan få fengsel på livstid når dommen forkynnes.
Den kinesiske staten har stilt med midlertidig finansiering for å forhindre at Anbang Insurance kollapser. Waldorf Astoria, som er stengt i forbindelse med en omfattende renovering, skal selges.
– Det er få som forutså kinesernes raske inntreden på det amerikanske eiendomsmarkedet for få år siden. Få kunne forutsi hvor raskt de ville forsvinne, sier eiendomsanalytiker Richard Hightower hos den amerikanske investeringsbanken Evercore ISI til South China Morning Post.
Investeringsselskapet Blackstone Group, som i sin tid solgte mange av eiendommene til kinesiske selskaper, sa nylig at det åpner for å kjøpe tilbake eiendommene – under forutsetning av at prisen er «riktig».(Vilkår)