Det er satt en ny dagsrekord i antall bekreftede smittede fra koronaviruset Covid-19 i hele verden. Syvdagers gjennomsnittet i USA har satt nye rekorder de siste fire ukene og ligger på nesten 50.000 nye smittede i døgnet og nesten tre millioner totalt i USA.

Det har vært en kraftig økning i de mest folkerike delstatene.

– Vi har ikke tid til å eksperimentere når vi ser slike tall. Vi kan ikke vente på at sykehussengene skal fylles og alle disse menneskene skal dø før vi tar drastiske tiltak, sier Lina Hidalgo, som er den øverste folkevalgte i Harris County i Texas, hvor storbyen Houston ligger, til Washington Post.

På verdensbasis er det over 11,4 millioner bekreftede smittede fra koronaviruset og 533.000 dødsfall.

Flaggermus, rotter og mus

Spekulasjonene og teoriene om at koronaviruset Covid-19 spredte seg fra et laboratorium i den kinesiske storbyen Wuhan i Kina har blusset opp igjen. President Donald Trump sa i mai han har sett dokumentasjon som skal bekrefte teorien.

Ifølge den britiske storavisen Sunday Times reiste forskere til en nedlagt koppergruve i august 2012 for å undersøke en farlig sykdom. Tidligere samme sommer hadde seks menn tatt seg inn i gruven. Tre av disse døde av en mystisk lungesykdom.

«Umiddelbart ble de møtt av stanken. I taket over var det flaggermus overalt. Ved føttene var det rotter og mus som holdt til på tykke lag med flaggermusavføring. Dette var grobunn for mikroorganismer og patogen som er livsfarlig for mennesker», skriver avisen.

Slik så det ut da England åpnet pubene etter å ha vært koronastengt i månedsvis
I helgen åpnet britiske puber igjen etter å ha vært stengt siden 20. mars for å begrense koronasmitte.
01:04
Publisert:

I 2013 ble det tatt viruseksempler fra den nedlagte gruven i Mojiang-regionen av forskere. Disse ble fryst ned og tatt med til forskningsinstituttet i Wuhan – byen hvor de første bekreftede tilfellene av koronaviruset ble identifisert i desember 2019.

Ønsker etterforskning

Ifølge den kinesiske forskeren Shi Zhengli, også kalt «flaggermuskvinnen», skal viruseksemplene RaTG13 fra 2013 ha 96,2 prosent fellestrekk med koronaviruset.

Eksperter sier til avisen at det kan ha tatt mange tiår hvis dette viruset har utviklet seg til å bli det smittsomme koronaviruset.

Den tidligere britiske etterretningssjefen Sir Richard Dearlove tror dette kan ha skjedd i laboratoriet i Wuhan. Laboratoriet mottok frosne eksempler av viruset i 2013.

I et nytt intervju med Sky News i helgen påstår Dearlove at viruset er blitt modifisert i Wuhan-laboratoriet som en del av et eksperiment. En tabbe gjorde det endte opp i befolkningen. Han ønsker en full etterforskning av laboratoriet.

Han avviser påstandene fra kritikere om at dette er en konspirasjonsteori.

– Det er tydelig at de ikke har lest forskningsrapportene og gjort et forsøk på å forstå. Nå er det opp til den kinesiske ledelsen å vise at denne teorien er feil, sier han.

– Magisk ønsketenkning

I forskningsmiljøene er det delte meninger.

– Det er ingen tvil om at dette var en naturlig hendelse. Teoriene om at viruset er blitt sluppet løs er en form for magisk ønsketenkning. Det er en forenklet løsning på et komplekst problem hvor noen kan klandres og problemet forsvinner. Dessverre fungerer det ikke slik. Det er veldig vanskelig og uforutsigbart å manipulere og endre et virus, sier førsteamanuensis Rachael Tarlinton ved University of Nottingham til Sky News.

Professor Richard Ebright ved Rutgers Universitys Waksman Institute of Microbiology sier at forskningsinstituttet i Wuhan tidligere har brukt en teknikk som gjør det mulig å utvikle RaTG13 fra flaggermusene i kobbergruvene til koronaviruset SARS-CoV-2, som er koronaviruset.

– Den samme teknikken, de samme eksperimentelle strategiene med å bruke RaTG13 som utgangspunkt, ville skape et virus som i realiteten er identisk med SARS-CoV-2, sier han til Sunday Times.

En annen ekspert avviser at dette er enkelt å få til.

– En slik prosess vil være usedvanlig vanskelig, sier professor Martin Hibberd ved London School of Hygiene & Tropical Medicine til Sunday Times.

Han sier at de to virusene ikke er identiske.

– Jeg tror ikke det er så lett å manipulere det ene viruset til et annet, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.