Det er tre uker siden de første pasientene ble innlagt på sykehus i den kinesiske byen Wuhan. Kinesiske myndigheter informerte tidlig om sykdommen, men omfanget er sannsynligvis langt større enn hva de innrømmer. På 48 timer er antall smittede tredoblet.

Et nytt virus som kan føre til alvorlig lungesykdom, smitter mellom mennesker, bekrefter kinesiske myndigheter. I løpet av 48 timer er antall bekreftede smittede tredoblet til over 220. Her fraktes en pasient inn til Jinyintan-sykehuset i Wuhan i Kina.
Et nytt virus som kan føre til alvorlig lungesykdom, smitter mellom mennesker, bekrefter kinesiske myndigheter. I løpet av 48 timer er antall bekreftede smittede tredoblet til over 220. Her fraktes en pasient inn til Jinyintan-sykehuset i Wuhan i Kina. (Foto: STR/AFP/NTB Scanpix)

– Antall nye tilfeller har økt plutselig. Nå kan vi ikke drive ordspill lenger om det skjer overføring mellom mennesker eller ikke, sier virolog Guan Yi ved Hongkong University til det kinesiske næringslivstidsskriftet Caixin.

Yi spilte en nøkkelrolle i å identifisere sars-viruset og spredningen av dette i 2003. Kinesiske myndigheter forsøkte i lang tid å skjule omfanget.

– Dette viruset har samme smitteutvikling som sars-epidemien. Det bør være veldig bekymringsfullt, sier virologen.

Folk i Beijing beskytter seg med ansiktsmasker. Det hittil ukjente coronaviruset er bekreftet å smitte mellom mennesker.
Folk i Beijing beskytter seg med ansiktsmasker. Det hittil ukjente coronaviruset er bekreftet å smitte mellom mennesker. (Foto: Nicolas Asfouri/AFP/NTB Scanpix)

– Smitter mellom mennesker

Så sent som i forrige uke påsto kinesiske eksperter at viruset, som gir symptomer som en alvorlig lungebetennelse, ikke smittet mellom mennesker. Det ble antatt at smittekilden var et marked i den kinesiske byen Wuhan – vest for Shanghai.

– Folk kan bli smittet uten å ha besøkt Wuhan. Vi kan bekrefte at viruset smitter mellom mennesker, sier professor Zhong Nanshan ved National Health Commission til CCTV.

Han ledet arbeidet med å identifisere sars-viruset i 2013 i Guangdong-provinsen i Kina. Nå har 84-åringen fått ansvaret for å lede en offentlig nedsatt kommisjon som skal bekjempe spredningen.

– Utbruddet må tas på alvor. Alle midler må settes inn for å bekjempe det, sa Kinas president Xi Jinping mandag.

Nesten 800 mennesker døde i Asia, Canada og Europa for 17 år siden under sars-epidemien – nesten ti prosent av de smittede. Det nye viruset har smittet over 200 mennesker i Kina, ifølge offisielle rapporter. Tirsdag morgen er det meldt om fire døde.

– Nå er det tilstrekkelig antall utbrudd til at det ikke bare vil forsvinne tilfeldigvis. Det viktigste spørsmålet nå er hvor effektivt smitten er mellom mennesker, sier virusekspert Neil Ferguson ved Imperial College i London til New York Times.

Ifølge beregninger foretatt av Imperial Colleges var det 1723 tilfeller av viruset i Wuhan allerede 12. januar.

«Det er sannsynlig at Wuhan-utbruddet har forårsaket vesentlig flere tilfeller av moderat eller alvorlig smitte enn hva som er rapportert,» konkluderes det.

Avlyser reiser under kinesisk nyttår

Wuhan er en storby med over 11 millioner innbyggere – på størrelse med Bangkok. Byen har direkte flyforbindelser til Japan, USA, Europa og de fleste land i Sørøst-Asia.

I løpet av de neste to ukene vil kinesere foreta over flere hundre millioner reiser i forbindelse med tradisjonelt nyttår. Ved flyplasser i Singapore, Thailand, Japan og Australia foretas det automatisk temperaturkontroll av flypassasjerer fra Wuhan.

I Thailand, Japan og Sør-Korea er det identifisert smitte. Mange kinesere, som hadde planlagt å ta et avbrekk, har kansellert reiser.

– Jeg kan ikke risikere helsen til hele familien, spesielt ikke barnet. Jeg er redd for at dette kan bli en ny sars, selv om det foreløpig ikke er like alvorlig og dødelig, sier helsemedarbeider Lynn Lin til Wall Street Journal.

Verdens helseorganisasjons (WHO) krisekomité skal samles i Genève på onsdag. Den skal ta stilling til om utbruddet skal defineres som en internasjonal krise.

Helsepersonell på flyplassen i Malaysia skanner passasjerer som ankommer Kuala Lumpur International Airportfor å oppdage folk som har med seg det nye viruset.
Helsepersonell på flyplassen i Malaysia skanner passasjerer som ankommer Kuala Lumpur International Airportfor å oppdage folk som har med seg det nye viruset. (Foto: Mohd Rasfan/AFP/NTB Scanpix)

Kan komme til Norge

Folkehelseinstituttet i Norge følger situasjonen nøye og kom med en oppdatering sent mandag kveld. I pressemeldingen sier de at kunnskapen om det nye viruset er inntil videre begrenset. Folkehelseinstituttet skriver at det er et hittil ukjent coronavirus.

«Viruset kan gi alt fra mild til alvorlig sykdom og i noen tilfeller dødsfall. Begrenset smitte mellom mennesker forekommer,» skriver Folkehelseinstituttet.

Ifølge Folkehelseinstituttet er situasjonen under utvikling.

– Videre spredning av viruset vil ikke være uventet, og vi må være forberedt på at det også kan komme smittede personer til Norge, sier seniorrådgiver Ragnhild Tønnessen ved Folkehelseinstituttet i en kommentar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.