Video og bilder fra opptøyene i USA er blitt vist nonstop på de statseide kinesiske tv-kanalene og uten sensur i sosiale medier. Budskapet fra kommentatorer i kinesiske medier er at USA og den amerikanske modellen er ødelagt.

Kinas president mobiliserer støtte til sin 2049-strategi.

Inne i en enestående periode

Kinas president ledet et toppmøte på mandag hvor han la frem strategi og visjoner for Kina frem til 2049, da Folkerepublikken Kina vil feire 100 år. Budskapet var tydelig – Kina er på riktig vei og gjør hva som er riktig, ifølge Xi.

– Tid og momentum er på Kinas side. Det er nå vi må vise vår overbevisning og motstandskraft – besluttsomhet og selvtillit, sa Xi.

Det er ett år siden Kina var midt inne i koronavirusutbruddet og begynte å stenge ned hele byer i midten av januar. Kina sier de fikk kontroll på utbruddet i februar i fjor og har ifølge offisielle statistikker hatt til sammen rundt 100.000 smittetilfeller.

– Verden er inne i en turbulent epoke som er enestående for det siste århundret, sa Kinas president Xi Jinping i en tale, som er gjengitt av People’s Daily.

Xi gjentok flere ganger at den kinesiske økonomien skal balansere mellom innenlandsk og internasjonal etterspørsel. Dagene hvor Kina er avhengig av eksportsektoren for å skape økonomisk vekst er over.

– Kun når vi er selvforsynte og utvikler det innenlandske markedet kan vi oppnå en bærekraftig vekst og utvikling – uansett fiendtligheten vi møter i verden, sa Xi.

Kina-observatører mener at Xi føler seg trygg. Kina vil, som ett av svært få land, kunne legge frem positive økonomiske vekststatistikker for 2020 i løpet av januar. Den økonomiske veksten for fjoråret ventes å havne på mellom to og tre prosent.

– Xi er forsiktig optimistisk. Han mener det er positive utsikter hvor Kina kan hevde seg i en historisk rolle og ser utfordringer, men han føler seg trygg på at Kina under hans ledelse vil være i stand til å gjøre det beste ut av situasjonen, sier Steve Tsang, som leder SOAS China Institute ved University of London til South China Morning Post.

Xi har kommet med få detaljer hva Kina konkret vil gjøre som en del av strategiene.

– Hva han har sagt er at omstendighetene er modne og hvis Kina samles rundt ledelsen og følger lederen vil de komme dit. Verden bør legge merke til dette, sier Tsang.

Provosert av USA

Kina føler seg provosert etter at USA i opphevet egne restriksjoner på offisiell kontakt med Taiwan i forrige uke. USAs FN-ambassadør skal ifølge taiwanske medier avlegge et besøk til øyen, som Kina ser på som sin egen provins, på onsdag.

Kina fordømmer USAs beslutning på det sterkeste. USA og Kina normaliserte de diplomatiske forbindelsene på 1970-tallet og åpnet ambassader i 1979.

– Det vil bli slått tydelig tilbake mot enhver handling som skader Kinas grunnleggende interesser, sa talsmann Zhao Lijian i Kinas utenriksdepartement på mandag.

Den kinesiske avisen Global Times har tatt frem krigsfontene de siste dagene.

«Når de går over denne streken må vi slå hardt tilbake. De siste dagene av Trump-administrasjonen må vi gjøre dette til en kamp som viser USA og Taiwan de alvorlige konsekvensene hvis de rører denne streken. Dette er en nødvendig prosess for Kinas prestisje», skriver avisen på lederplass.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.