Kinas president Xi Jinping har holdt en usedvanlig høy profil de siste ukene med nye utspill nesten daglig. Dette skjer samtidig som at han gjør seg klar til å befeste posisjonen som Kina mektigste leder siden Mao Zedong. Dette vil kulminere med partikongressen om seks måneder.

Advarer om markedsuro

I årets åtte første måneder falt børsverdien på de to kinesiske teknologigigantene Tencent og Alibaba med tilsvarende 330 milliarder dollar (2860 milliarder kroner), ifølge beregninger foretatt av den japanske næringslivsavisen Nikkei.

Xi sa i forrige uke at de nye forskriftene og reguleringene var nødvendig for å «forbedre det sosialistiske markedsøkonomiske systemet», ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

«Markedene må være forberedt på hva som kan bli en betydelig verre enn ventet økonomisk vekst, mer mislighold og potensiell uro på aksjemarkedet», advarer sjeføkonom for Kina hos finansinstitusjonen Nomura, Ting Lu, i en rapport.

Lu mener de siste innstramningene vil ramme eiendomsmarkedet hardest og viser til at halvparten av den globale anleggssektoren kommer fra Kina.

«Markedene er blitt så opptatt av den regulatoriske stormen at de har oversett elefanten i rommet: Kinas restriksjoner av eiendomsmarkedet», skriver Lu.

– Dødsspiral

China Evergrande har vært Kinas største eiendomsselskap med prosjekter i over 220 kinesiske storbyer. Selskapet har gjeld og forpliktelser på nesten 1970 milliarder yuan (2650 milliarder kroner), ifølge kvartalsregnskapet som ble lagt frem i forrige uke.

Selskapet advarte for første gang om risikoen for mislighold.

– De er ved et kritisk punkt. Hvis det ikke går fremover med salg av eiendeler, nye investorer og oppfylling av myndighetenes krav vil det sannsynligvis komme et mislighold – muligens etterfulgt av utenrettslig avtale med kreditorer, sier kredittanalytiker Chuanyi Zhou hos Lucror Analytics til Bloomberg.

Evergrandes aksjekurs startet handelen med en kurs på 3,82 Hongkong-dollar mandag morgen. Siden nyttår har børsverdien falt med over 75 prosent. Direktør Thomas Thornton hos Hedge Fund Telemtry sa før helgen at det kinesiske eiendomsselskapet er i en «dødsspiral».

«Dette er ikke bare noe som kun angår Kina ettersom det er betydelig internasjonal kapital involvert», skrev han på Twitter.

– Hvor ender pengene opp?

Investorer forsøker å tilpasse seg den nye virkeligheten, men det er begrenset hvor de kan plassere penger i Kina.

«Å spekulere i eiendom er definitivt ikke en del av spillet. Myndighetene har skjerpet forbudet mot å investere i kryptovalutamarkedet. Hvor ender pengene opp», spør analytiker Schelling Xie hos Stansberry China, ifølge CNBC.

Svaret kan ligge i defensive aksjeinvesteringer. Handelsvolumet for selskapene som inngår i Shanghai-indeksen var på det høyeste siden juli 2015 i forrige uke.

I sommerdagene for over seks år siden var det feberhøy stemning ved Shanghai-børsen før hovedindeksen falt med over 40 prosent på åtte måneder.

– Dette er i hovedsakelig drevet av sektorrotasjon. I lys av vedvarende usikkerhet i aksjemarkedet har investorer solgt vekstaksjer med høy verdsettelse og kjøpt defensive sektorer med lav verdsettelse, sier markedsstrateg Chaoping Zhu hos JPMorgan Asset Management til Bloomberg.

Hovedindeksen ved Shanghai-børsen kun har steget med 16 prosent på fem år. Den amerikanske S&P 500-indeksen er 113 prosent høyere siden september 2016.

Vekstkometen Kweichow Moutai, som er mest kjent for luksusbrennevinsmerket Moutai, har opplevd at børsverdien har falt med nesten 40 prosent – tilsvarende et fall i aksjonærverdier på 1850 milliarder kroner siden toppen i februar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.