Det har vært en turbulent periode for kinesiske teknologi- og oppstartsselskaper. Investorer er blitt påført store tap etter stadig nye reguleringer og innstramninger mot bransjer og selskaper som i 20 år har hatt nesten frie tøyler. Det er ikke over.

Imageendring

Den kinesiske regjeringen har benyttet sensommerukene til å legge planer for resten av året og 2022. Hvert år møtes den kinesiske toppledelsen til Beidaihe, en tre timers kjøretur utenfor Beijing, for å bli enige om veien videre for Kina.

Denne uken ledet president Xi Jinping et møte i kommunistpartiets finans- og økonomikommisjon. Et kort referat fra møtet gir en indikasjon på hva kommunistpartiet vil prioritere fremover.

«Under møtet ble det fremhevet viktigheten av å regulere altfor høye inntekter og oppfordre enkeltpersoner og selskaper med høy inntekt og formue om å gi mer tilbake til samfunnet», skriver det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Det kinesiske kommunistpartiet feirer 100 år i år. Dette ble markert tidligere i sommer. I motsetning til forgjengerne, som har sittet i to femårsperioder, har Xi ingen planer om å gå av når den andre perioden utløper i 2022.

– Xi Jinping forsøker å endre kommunistpartiets image, både innenlandsk og internasjonalt, ved å redusere inntektsforskjeller og dreie dette til høykvalitetsutvikling. Han vil vise at sosialisme er bedre enn vestlig kapitalisme for å ta vare på hele befolkningen, sier tidligere seniorøkonom for FN, Bill Bikales, til Wall Street Journal.

Ikke noe valg

Ifølge det amerikanske tidsskriftet Forbes, som nettopp publiserte den årlige oversikten over verdens rikeste, har Kina 626 dollarmilliarder – opp fra 388 i 2020. Totalt har disse en formue på 2500 milliarder dollar – mer enn en dobling fra i fjor.

– De store forskjellene i inntekt og formue har forverret seg så alvorlig at myndighetene ikke har noe valg enn å ta tak i dette og prioritere det. Dette er et viktig signal om den politiske retningen, sier sjeføkonom for Kina hos finansinstitusjonen Macquarie Group, Larry Hu, til Bloomberg.

Xi og kinesiske medier har tatt i bruk uttrykket «felles velstand» som et samlebegrep på den nye retningen for Kina – og økonomien. Xi besøkte tidligere i sommer provinsen Zhejiang, hvor han var guvernør fra 1999 til 2002.

Målet er å øke den årlige disponible gjennomsnittsinntekten for innbyggerne med 50 prosent de neste fem årene – til 75.000 yuan (103.000 kroner).

– Dette dreier seg ikke om å ta livet av de rike og hjelpe de fattige, sa partitopp Yuan Jiajun til kinesiske medier i forbindelse med presidentbesøket.

Ønsker mer innflytelse

Kampanjene mot storselskaper og rike kinesere startet i fjor høst da børsnoteringen av finansteknologiselskapet Ant Group ble stanset av kinesiske myndigheter.

Flere oppstartsselskaper er dratt med i dragsuget, blant annet transportselskapet Didi som ble børsnotert i USA i sommer.

Analyseselskapet Gavekal Dragonomics mener at kinesiske myndigheter viser at de ikke er redde for å gå etter profitable storselskaper for å kunne nå sosiale og politiske mål.

Grunnleggerne av de store, innflytelsesrike teknologiselskapene har skjønt at de ikke vil kunne fortsette som tidligere.

– De sender en tydelig beskjed til alle selskaper. Kommunistpartiet ønsker mer innflytelse over selskapet ditt og de ønsker du skal bli lydigere, sier en kinesisk entreprenør, som ikke ønsker å bli identifisert, til Financial Times.

Grunnlegger Wang Xing, som etablerte matleveringstjenesten Meituan, donerte nylig aksjer verdt over 20 milliarder kroner til sin veldedige organisasjon som skal finansiere utdannelse og forskning.

– Xi håper å skape ro hos folk samtidig som økonomien bremser. Han har intensjoner om å fremstå som om at han bryr seg om folks velstand, sier professor emeritus ved University of California, Dorothy Solinger, til Wall Street Journal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.