De kinesiske teknologiselskapene fikk i mange år ekspandere og drive på med minimal innblanding fra kinesiske myndigheter og kommunistpartiet. Gründerne av Alibaba og Tencent, Jack Ma og Pony Ma, hadde heltestatus. Ikke noe sted ble det dyrket frem flere dollarmilliardærer enn i Kina.

Formuene til Jack og Pony Ma, som ikke er i slekt, har falt med 27 milliarder dollar siden aksjonene mot de kinesiske teknologi- og internettselskapene startet.

– Stormen er ikke over

Startskuddet gikk dager før finansteknologiselskapet Ant Group, som var skilt ut fra Alibaba, skulle børsnoteres i november i fjor. Den planlagte emisjonen og børsnoteringen ble stanset og det ble igangsatt en full etterforskning.

Siden november har kinesiske tilsynsmyndigheter foretatt over 50 etterforskninger, tiltak eller kampanjer mot storselskaper – over en gang i uken i gjennomsnitt, ifølge en oversikt fra finansinstitusjonen Goldman Sachs.

Dette dreier seg om er alt fra etterforskning på brudd av konkurranselover til datasikkerhet og aktiviteter som kan forstyrre samfunnsharmonien. I tillegg kommer koordinerte fremstøt mot enkeltselskaper og bransjer fra statskontrollerte medier.

– Denne stormen er fortsatt ikke over, sier den tidligere internettentreprenøren Fang Xingdong, som har etablert tenketanken China Labs til Wall Street Journal.

Børsverdien på Kinas seks største teknologiselskaper – Tencent, Alibaba, Meituan, JD.com, Baidu og Pinduoduo – var på nesten 2700 milliarder dollar i midten av februar. Denne uken har verdien falt til i overkant av 1500 milliarder dollar.

Dette er et samlet fall i børsverdien på 1150 milliarder dollar – vel 10.000 milliarder kroner.

– Det er på tide

Internettselskapet Tencent er den største leverandøren av dataspill i Kina. En statskontrollert næringslivsavis langet ut mot Tencent og spillkulturen tidligere denne uken og karakteriserte dataspill som «opium for hjernen». Aksjekursen stupte med over ti prosent.

– Det har vært enkelt å tjene penger i Kina. De siste dagene har ført til en endring av denne oppfatningen. Det er på tide. Det er en ny forståelse av at det er en enhet som har makten i Kina, sier Wim-Hein Pals hos forvaltningsselskapet Robeco til Wall Street Journal, med henvisning til kommunistpartiet.

President Xi Jinping er den mektigste lederen Kina har hatt siden Mao Zedong. Deng Xiaoping innførte markedsreformer i Kina fra slutten av 1970-tallet. Xi har tenkt å bli sittende når åremålsperioden går ut tidlig neste år.

– Med sentralisert makt hos Xi kan han raskt endre status quo raskt og uten å gi advarsler, sier førsteamanuensis Victor Shih, som også er forfatter av boken «Factions and finance in China: Elite conflict and inflation», til Bloomberg.

Lesbart partisnakk

Xi startet året med å legge frem en skisse på en ny utviklingsfase for Kina. Høy økonomisk vekst for enhver pris skulle nedprioriteres til fordel for nasjonal sikkerhet, selvforsynt med teknologi og redusere ulikhetene i samfunnet.

Nå finleses tidligere taler Xi har holdt for å forsøke å være forberedt på hvilke selskaper eller bransjer som er i fare for å bli etterforsket eller underlagt nye restriksjoner.

– Investorer og analytikere har hatt en tendens til å avvise partisnakk, vanligvis fordi det er så uforståelig. Mye er faktisk lesbart. Nå vi vi at Xi vanligvis vil gjennomføre hva han sier han vil, sier analytiker Dan Wang hos Gavekal Dragonomics, som er fast leser av kommunistpartiets «Qiushi Journal», til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.