Det har vært noen urolige måneder for kryptovalutaer – igjen. Etter en bunn på 3300 dollar i vår ble bitcoin-kursen mer enn firedoblet i juni til nesten 14.000 dollar da Facebook la frem planene om å lansere kryptovalutaen «libra». Deretter startet nedturen.

Initiativet møtte kraftig motstand fra sentralbanker og politikere. I begynnelsen av oktober trakk en rekke sentrale partnere seg fra prosjektet, blant annet Mastercard, Visa og Paypal. Dette sendte bitcoinkursen ned til det laveste på seks måneder – til 7300 dollar i forrige uke.

Kinas president Xi Jinping kan vise seg å bli redningen.

– Et viktig gjennombrudd

Da bitcoin-kursen nådde nye høyder for to år siden, var det mye takket være høy etterspørsel fra Kina, hvor mange brukte bitcoin for å omgå kapitalkontroll. Myndighetene satte ned foten høsten 2017 og la ned forbud mot all handel av bitcoin på det kinesiske markedet.

Nå har president Xi Jinping fått summet seg. Han mener den underliggende teknologien som bitcoin er bygget på er viktig for Kinas fremtid.

– Vi må se på blokkjede som et viktig gjennombrudd for uavhengig innovasjon av kjerneteknologi i Kina, sa Xi i en tale til politbyrået i sentralkomiteen på torsdag, ifølge Xinhua.

Dette er første gang Xi har kommentert dette i detalj. Han ser blokkjedeteknologien i sammenheng med Kinas industrielle utvikling.

– Vi må utnytte denne muligheten, sa Xi.

Professor Chen Chuan fra Zhejiang University la frem forslag for hvordan blokkjede kan benyttes til alt fra finansielle transaksjoner til forsyningskjeder, intelligent produksjon og modernisering av industrien.

– Det er viktig å tilrettelegge for en tett integrering mellom blokkjede og realøkonomien, sa Xi.

Han brukte blant annet problemene som små og mellomstore selskaper har med å få finansiering i Kina som et eksempel på hvordan digital innovasjon i finanssektoren, med bruk av blokkjede, kan fungere.

I helgen steg bitcoinkursen til 10.300 dollar, før den falt til rundt 9500 på mandag.

Grunnleggende infrastruktur

Utspillet fra den kinesiske presidenten, hvor han ikke nevner kryptovalutaer, blir av kryptovalutaeksperter sett på som et skritt i riktig retning. De ønsker at land skal omfavne teknologien til transaksjoner og bruke kryptovalutaer som en form for oppgjørsmiddel.

– Teknologien kan benyttes til for eksempel å bekrefte informasjon om et selskaps regnskaper og aktiviteter, noe som igjen kan hjelpe til med å få finansiering og redusere risikoen for utlånere, sier Jenny Yang hos BlockGlobe til South China Morning Post.

Hun tror satsingen på blokkjede er et strategisk viktig valg for Kina i fremtiden.

– På samme måte som utbygging av jernbaner, kraftnett og Huaweis 5G-nettverk, er standardiserte blokkjedeteknologier en form for grunnleggende infrastruktur for fremtidig økonomisk virksomhet i verden, sier hun.

Dette kan ifølge Yang føre til at nye selskaper, tilsvarende Huawei, vil vokse frem i Kina.

– Mannen på toppen

Over 60 børsnoterte kinesiske selskaper som har investert i blokkjede, eller har en form for tilknytning til teknologien, steg med ti prosent ved børser i Kina før handelen ble stanset på mandag.

– Dette viser hvor mye interesse som kan utløses av noe som prioriteres av mannen på toppen, sier fondsforvalter Li Shiyu hos Guangdong Xiaoyu Investment Management til Bloomberg.

Meitu, som har utviklet en populær selfieapp, steg med 30 prosent da handelen startet ved Hongkong-børsen, hvor det kinesiske selskapet er notert. Årsaken er at selskapet planlegger å bruke blokkjedeteknologien for å bekrefte identiteten på brukerne. Aksjen endte til slutt åtte prosent høyere.

Pantronics Holdings steg med 65 prosent etter åpning. Årsaken er at selskapet ifølge en børsmelding vil satse på teknologi og endre navnet til Huobi Technology. Huobi er navnet på en asiatisk kryptovalutabørs uten tilknytning til det kinesiske selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.