Internasjonale finansinstitusjoner har kuttet vekstprognosene for tredje kvartal for Kina i høst. Av de 13 største bankene og finansinstitusjonene som følger verdens nest største økonomi tett, har 10 av disse nedjustert den økonomiske veksten siden slutten av august.

Anslagene for hele året varierer på mellom 7,7 prosent fra den japanske finansinstitusjonen Nomura til 8,8 fra den Singapore-banken DBS.

Mandag morgen kom fasiten. Kina fikk en økonomisk vekst, målt i bruttonasjonalprodukt, på 4,9 prosent i tredje kvartal. Konsensus lå på 5,2 prosent for kvartalet.

«Veksten avtok også kraftig sammenlignet med andre kvartal. Dette er den svakeste utviklingen fra et kvartal til det neste siden kvartalsvekstrater først ble publisert i 2010», skriver Capital Economics i en oppdatering.

Avtagende vekst

Kina har klart seg bra gjennom pandemien med høy eksportvekst, men grensene er i realiteten lukket til omverdenen og den innenlandske etterspørselen er betydelig lavere enn hva myndighetene ønsker seg. Det er spesielt tjenesteytende sektor som ikke har tatt seg opp.

– Etter å ha nådd en topp i første kvartal har veksten avtatt. Trenden var ikke uventet, men markedet var ikke forberedt, sier sjeføkonom for Asia hos Natixis, Alicia Garcia-Herrero, til South China Morning Post.

De kinesiske produsentprisene steg med 10,7 prosent i september. Dette er den høyeste prisveksten på 26 år. Dette er en prisvekst som kinesiske fabrikkeiere vil bli tvunget til å la kundene ta på sin kappe. Det betyr høyere priser for forbrukere over hele verden.

I tillegg har det vært problemer med strømforsyningen i deler av Kina i høst, blant annet i storbyene langs kysten og industriområdene. På toppen av dette kommer den svakeste utlånsveksten fra bankene siden 2002.

Capital Economics tror det er et tidsspørsmål før myndighetene kommer på banen.

– Evergrande er et pyramidespill
Evergrande er bare toppen av isfjellet når det gjelder kinesiske selskapers gjeldsproblemer.
02:10
Publisert:

«Vi regner med rentekutt og en ytterligere reduksjon i reservekravene om ikke lenge. Hvis vi får rett, vil nedgangen i kredittveksten stanse opp de kommende kvartalene. Det sagt, vi tror det er lite sannsynlig det kommer et skarpt oppsving», skriver senior makroøkonom med ansvar for Kina, Julian Evans-Pritchard, i en rapport.

Den økonomiske veksten ventes å svekkes ytterligere de neste kvartalene.

«Alt i alt venter vi en vekst på bare tre prosent neste år. Dette er den svakeste veksten siden den globale finanskrisen», er konklusjonen fra Capital Economics etter at tredjekvartalstallene er ute.

Strammet grepet

Den kinesiske kommunistledelsen, ledet av president Xi Jinping, er i ferd med å gjennomføre hva de mener er nødvendige reformer og justeringer i den kinesiske økonomien. Xi sier han ønsker en mer rettferdig inntektsfordeling.

Han har strammet grepet over de private storselskapene og dollarmilliardærene. Xi og kinesiske medier har tatt i bruk uttrykket «felles velstand» som et samlebegrep på den nye retningen for Kina – og økonomien.

–Vi har nødvendige verktøy tilgjengelig for å håndtere økonomiske utfordringer vi kan stå overfor, blant annet energi og elektrisitetstilførsel, sa statsminister Li Keqiang i forbindelse med åpningen av handelsmessen Canton Fair i forrige uke.

Han bekreftet der at den økonomiske veksten i Kina hadde avtatt i tredje kvartal. Li holdt en peptalk til de rundt 8000 utstillerne.

–Vi må gripe alle muligheter, og følge prinsippene om fri og rettferdig handel, sa Li.

Bekymret sentralbank

Tredje kvartal startet med at kinesiske myndigheter slo hardt ned på Didi Chuxing Technology og forbød transportselskapet å få nye kunder. Selskapet ble børsnotert i USA i slutten av juni etter å ha hentet inn 4,4 milliarder dollar fra i hovedsak internasjonale investorer.

Samtidig ble det åpenbart at eiendomskonglomeratet China Evergrande hadde langt større problemer enn hva ledelsen selv hadde innrømmet.

Gjelden og forpliktelsene er på nesten 2000 milliarder yuan (2700 milliarder kroner). På søndag måtte den kinesiske sentralbanksjefen rykke ut og si at de vil klare å unngå at problemene hos Evergrande vil spre seg til resten av den økonomien.

–Problemene har utløst litt bekymring. Totalt sett kan vi håndtere risikoen. Forpliktelsene er spredt til flere hundre selskaper i finanssektoren. Dette gjør at det ikke er konsentrasjon rundt en enhet. Jeg tror vi kan unngå en systemrisiko, sa Yi Gang.

Evergrandes aksjekurs falt fra over 10 Hongkong-dollar ved slutten av juni til under tre dollar da handelen ble suspendert ved Hongkong-børsen den 30. september. Den nådde en bunnotering på 2,06 Hongkong-dollar i midten av september.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.