Mandag innkalte den kinesiske presidenten toppledelsen i kommunistpartiet, regionale ledere og statsråder til et ekstraordinært møte i Beijing. Dette skjedde samme dagen som at Kina la frem den svakeste økonomiske veksten på 28 år i 2018.

– Langsiktige og vanskelige utfordringer

Budskapet fra Xi til de innkalte er blitt formidlet til statskontrollerte medier og bekymringen er åpenbar. Xi er bekymret for hvordan kommunistpartiet kan opprettholde makt og innflytelse i det kinesiske samfunnet.

– Partiet står foran langsiktige og vanskelige utfordringer når det gjelder å opprettholde lov og orden, gjennomføre reformer og åpne opp en markedsstyrt økonomi til omverdenen, sa Xi.

Han er ikke imponert over innsatsen hos mange partifeller.

– Det er en risiko for en slapphet i partiånden, manglende evner, økt avstand til folket, passivitet og korrupsjon. Dette er basert på en samlet vurdering av situasjonen, sa Xi.

Dette er kraftig kost fra den kinesiske presidenten, som velger sine ord med omhu når han kommuniserer direkte med Kinas 1,3 milliarder innbyggere. Han har kommet med advarsler tidligere, blant annet i februar i fjor da handelskrigen med USA var i ferd med å bryte ut.

Sorte svaner, grå neshorn og zombier

Den kinesiske økonomien står foran store utfordringer. Shanghai-børsen falt med nesten 30 prosent i fjor. Kredittveksten er lav og kinesiske forbrukere strammer inn.

I talen, som er gjengitt av nyhetsbyrået Xinhua, sier han at alle må være på vakt mot «sort svaner» – uforutsette og ekstremt sjeldne, men negative og alvorlige hendelser.

Han mener at «grå neshorn» også utgjør en fare. Dette er et begrep som benyttes for å beskrive åpenbare risikoer som ofte blir oversett.

– Zombie-selskaper med høy gjeld vil bli nedlagt og ansatte vil bli tatt hånd om, sa Xi.

Dette er et uttrykk for selskaper som i realiteten har avgått ved døden, men som overlever takket være kapitaltilførsel fra velvillige banker, finansinstitusjoner og offentlige etater.

Kommunistpartiets samfunnskontrakt

Eksperter mener Kina står foran et av de vanskeligste årene på flere tiår. En svak økonomisk utvikling, og lavere velstandsvekst, truer kommunistpartiet.

– Dette er en cocktail som kan vise seg å bli eksplosiv da folk skjønner at kommunistpartiet ikke lenger er i stand til å innfri samfunnskontrakten, sier professor Dennis Wilder ved Georgetown University til Bloomberg.

Denne «samfunnskontrakten» besto opprinnelig i at kommunistpartiet har fått styre uten store protester fra befolkningen med krav om grunnleggende politiske reformer så lenge de skaper økonomisk vekst og økt velstand. Bryter denne kontrakten kan det bryte ut uro.

Den har endret seg de siste årene. Tilgang til helsetjenester, ren luft, rent drikkevann og livskvalitet er blitt minst like viktig som høy økonomisk vekst for befolkningen og blitt oppdatert.

– Denne generasjonen kommunistledere har ikke opplevd en svekkelse i økonomien til slike nivåer, sier professor Wilder.

Avtale kan komme for sent

Forhandlingene med USA om å komme frem til en løsning i handelskrigen er i gang. President Donald Trump tror problemene i Kina vil gjøre det enklere å få til en avtale.

«Kina har lagt frem de svakeste økonomiske statistikkene siden 1990 på grunn av USAs handelskonflikt og nye politikk. Det er så fornuftig for Kina å endelig inngå en reell avtale og slutte å tulle», skrev han på Twitter.

Det er under 40 dager før «våpenhvilen» utløper. Kina-ekspert Nicholas Spiro hos Lauressa Advisory mener en avtale uansett vil komme for sent.

«Trumps krigføring og forakt for multilateralisme gjør Beijing mindre tilbøyelig til å redde verdensøkonomien – i alle fall før de vet at en handelsavtale er i havn», skriver han i et innlegg i South China Morning Post.

Det internasjonale pengefondet (IMF) nedjusterte på mandag anslaget for global vekst i år med 0,2 prosentpoeng til 3,5 prosent, og med 0,1 prosentpoeng for 2020 til 3,6 prosent.

IMF skriver at den globale ekspansjonen avtar, og det i en hastighet som er noe raskere enn ventet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Denne banker livskiten ut av andre firedørsbiler
Den nye versjonen av Mercedes-AMG GT er den raskeste modellen fra merket. Likevel kan du ta med fire passasjerer og trekke tilhenger.
03:36
Publisert: