På søndag kveld ble tredje episode i den siste sesongen av «Game of Thrones» vist verden over. Serien er blitt svært populær og har satt nye seerrekorder for HBO. Den kinesiske kommunistledelsen har tilgang til en «diamantversjon» av serien.

– Alle kan vinne

Kinas president Xi Jinping er kjent for å holde seg til manus under taler og i møter. Svært lite er kjent om privatlivet hans og interesser. I lokale medier fremstilles han som hardtarbeidende familiemann som ivaretar Kinas interesser.

Under et møte med vestlige næringslivstopper nylig siterte han fra «Game of Thrones».

– Vi må alle sørge for at verden vi bor i ikke ender opp som i Westeros kaotiske syv riker, sa Xi, ifølge South China Morning Post.

Game of Thrones følger maktkampen om de syv kongerikene i fiktive Westeros. Flere adelsslekter kjemper om å kunne styre alle rikene. I tillegg er det utfordrere, blant annet en ukjent fare som truer nord for grensen til Westeros.

Da statsminister Li Keqiang var i Kroatia for møter i april kom han med en rekke referanser til tv-serien. Enkelte scener er filmet i Dubrovnik. Uttalelsene kom i forbindelse med diskusjoner på hvordan best utvikle forholdet mellom Sentral- og Øst-Europa – og Kina.

– I serien dreier politikk seg om at enten vinner du, eller så taper du. Mens «Game of Thrones» nærmer seg slutten er dette begynnelsen på samarbeidet mellom Kina og denne regionen. Det er ikke en tv-serie, men en gjenspeiling av at alle kan komme ut som vinnere, sa Li.

I EU er det en dyp skepsis til hvordan Kina er i ferd med å få innflytelse i Øst-Europa. Dette har den kinesiske ledelsen avvist.

Sensureres i «Midtens rike»

Serien er kjent for de mange politiske intrigene, drama og sterke personligheter. Den er også populær i Kina, som går under navnet «Midtens rike», til tross for at den sensureres kraftig på Tencents strømmetjeneste.

– Den sensurerte versjonen er ikke interessant. Jeg ville ha betalt godt for å ha sett den usensurerte versjonen, skriver en bruker på lynmeldingstjenesten Weibo.

Den kinesiske kommunistledelsen skal ha tilgang til en annen versjon.

– Vi kaller det en diamantversjon, sier en tjenestemann til South China Morning Post.

President Xi Jinping har tidligere sagt han har sansen for Hollywood-filmer, blant annet Gudfaren og Saving Private Ryan. Under et besøk på en amerikansk skole ble han spurt av en student hvordan han klarte å balansere jobb og privatliv

– Mission impossible, sa Xi på engelsk – med filmreferanse til serien med samme navn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.