Mens det er blitt satt rekorder ved Wall Street nesten daglig i sommer, har det vært en turbulent periode for børsnoterte selskaper i Kina. Disse har vært rettet mot privat sektor – og spesielt oppstarts- og teknologiselskaper. De statseide selskapene er fredet.

Digital opium for hjernen

Dette fortsetter med nye tiltak, reguleringer og restriksjoner. Fra nå av skal tidsbruken Kinas unge bruker på dataspill reguleres. Unge under 18 år skal kun få spille nettbaserte dataspill én time på fredag, lørdag og søndag.

Spillselskapene vil stilles til ansvar for at dette overholdes med registrering, bruk av ansiktsskanning og andre metoder.

«Myndighetene ønsker å beskytte den fysiske og mentale helsen til mindreårige», skriver det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

På vei til å bli verdens største økonomi, to år tidligere enn forutsett
Nå kan Kina bli verdens største økonomi tidligere enn man hadde forutsett før pandemien.
00:51
Publisert:

Investorer har ventet på det ville komme nye restriksjoner. Teknologiselskapet Tencent står bak de mest populære internettspillene i Kina og har også investert internasjonalt. En statskontrollert næringslivsavis langet ut mot Tencent og spillkulturen tidligere i august og karakteriserte dataspill som «digital opium for hjernen».

– Tre timer i uken er for strengt. Jeg trodde de ville ta en pause med de regulatoriske innstramningene, men de stopper ikke i det hele tatt. Dette vil helt sikkert være ødeleggende for den svake oppgangen i teknologisektoren, sier direktør Steven Leung hos meglerhuset UOB Kay Hian i Hongkong til Bloomberg.

Tencent, som er Kinas mest verdifulle børsnoterte selskap, har sett aksjekursen falle med en tredjedel på seks måneder.

Da handelen startet på tirsdag ved Hongkong-børsen fortsatte kursfallet for Tencent med en nedgang på 2,1 prosent, men avsluttet med en oppgang på 3,3 prosent.

Unge under 16 år utgjorde kun 2,6 prosent av Tencents dataspillinntekter i Kina i andre kvartal.

– En ubehagelig overraskelse

Investoren og filantropen George Soros mener det har tatt lang tid for investorer å skjønne hva som skjer i Kina under president Xi Jinping. Lederen for det amerikanske Finanstilsynet (SEC), Gary Gensler, har flere ganger advart om risikoen som tas ved å investere i Kina.

«Investorer har tidligere sett hvordan Kina har konfrontert problemer og kommet seg gjennom disse. Men Xis Kina er ikke det gamle Kina. Han har oppdatert Mao Zedongs parti», skriver Soros i et innlegg i Financial Times.

Soros har tjent seg søkkrik på gullkantede investeringer i makroøkonomiske trender over hele verden. I 1992 ble han kjent som «The man who broke the pound», da han tjente rundt en milliard pund på å spekulere på at den britiske valutaen skulle kollapse.

Soros mener at den kinesiske presidentens kampanjer og tiltak mot privat sektor viser at han ikke skjønner markedsøkonomien. Det i seg selv er en risiko for investeringer i Kina.

«Ingen investor har noen form for erfaring av denne versjonen av Kina. Det eksisterte ikke et aksjemarked under Mao. Xi ser på alle kinesiske selskaper som verktøy i ettpartistaten», skriver Soros.

Han advarer ikke bare investorer som investerer i enkeltselskaper, men også de som er eksponert via fond og større investeringsselskaper som følger en passiv investeringsstrategi hvor de følger indekser.

«Det venter investorer en ubehagelig overraskelse», skriver George Soros.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.