I forrige uke ble det sendt ut et direktiv på hvordan medlemmer av det kinesiske kommunistpartiet skal gjennomføre tiltak som ledelsen i Beijing bestemmer. De trues med å få sparken og miste medlemsboken hvis de ikke er «resolutte nok, tar snarveier eller utsetter tiltak».

– Under enormt press

Forsøk på å ta egne initiativ blir slått hardt ned på i Kinas planstyrte økonomi hvor regjeringen har sentralisert makten og beslutningsprosessen.

– Det kinesiske byråkratier er lammet av frykt, sier Kina-observatør Minxin Pei ved Claremont McKenna College til South China Morning Post.

Tidligere ble det sett på som positivt at lokale partihøvdinger viste initiativ og gjennomførte tiltak som kom fra kommunistledelsen i Beijing. Den kinesiske økonomien er blitt mer komplisert og resultatene fra tiltak kan ofte ta tid, eller slå feil ut.

Resultatet er at det blir jaktet på syndebukker.

– Tidligere kunne tjenestemenn bruke solide vekststatistikker til å fremme sin egen karriere. Vurderingsmetodene har endret seg og det settes alle typer mål. De er under et enormt press. De frykter de vil bli innrapportert til korrupsjonsjegerne hvis de gjennomfører reformer. De mener det er smartere å være passive og ikke gjøre noe, sier forsker Zhuang Deshui ved Peking University til avisen.

Siden Xi ble president har korrupsjonskampen ført til at over 1,5 millioner medlemmer av kommunistpartiet er blitt straffet. Dette har styrket Xis posisjon i kommunistpartiet og Kina.

Xi møter motstand

Utfordringene står imidlertid i kø for president Xi, som har indikert at han ønsker å sitte utover den inneværende perioden. Det er ikke utpekt en etterfølger. Han er den mektigste lederen Kina har hatt siden Mao Zedong.

Det har vært økende kritikk mot Xi de siste månedene på sosiale medier. Portretter av ham er tatt ned i kinesiske byer.

«Etter 40 år med reformer er vi tilbake til det gamle regimet. Partiet går i bresjen for å skape et nytt idol. I denne prosessen tegnes det et bilde for verden om at Kina er et moderne totalitaristisk land», skrev jusprofessor Xu Zhangrun ved Tsinghua University på sosiale medier i august.

Innlegget ble raskt fjernet av den kinesiske sensuren etter at det ble delt.

Folkekongressen godkjente tidligere i år at Xis politiske tenkning skal innlemmes i grunnloven. Dette kommer i tillegg til at den ble innlemmet i partiets egen «grunnlov – en blanding av ideologiske prinsipper og vedtekter for partiets indre oppbygning.

– For første gang siden Xi kom til makten i 2012 møter han motstand fra partiet, liberale intellektuelle og andre, sa forsker og professor Willy Lam ved tenketanken Jamestown Foundation til The Guardian.

Reformarbeidet fortsetter

Den økonomiske veksten i Kina har holdt seg stabil på i overkant av 6,5 prosent de siste kvartalene. Foreløpige statistikker fra inneværende kvartal tyder på en svakere utvikling.

Nøkkelindeksene ved børsene i Shanghai og Shenzhen har falt med over 20 prosent og verdier på over 20.000 milliarder kroner har forsvunnet. Dette skyldes blant annet den pågående handelskrigen med USA.

– Det kinesiske reformarbeidet vil fortsatte som planlagt, sa Xi under et møte med FNs generalsekretær António Guterres på søndag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Skal vi ha en petroleumsnæring i fremtiden, må det være tilgjengelig areal
Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) overtok fredag kontornøklene etter sin forgjenger Terje Søviknes.
00:44
Publisert: