Etter to dager med nedgang ved Asia-børsene, forsøker investorer å navigere seg gjennom økonomier og markeder hvor usikkerheten dominerer.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen åpnet flatt onsdag morgen. Investorer er utålmodige og venter på kvartalsresultater og økonomiske rapporter.

«Det virker som at det kan bli interessant dag», skriver ING i morgenrapporten fra Singapore.

– Så mye spenning

Da den japanske valutaen falt til under 145 yen mot en dollar i slutten av september ble det igangsatt koordinerte støttekjøp fra japansk side og valutaen styrket seg. I morgentimene på onsdag falt yenkursen på nytt til det svakeste nivået siden 1998 – 146,2.

– Den kan toppe 146 i en kort periode i dag, men det er så mye spenning at dette ikke vil vare. Det vil være de som tester oppsiden, men samtidig er redde for å bli rammet av en intervensjon, sier direktør Yoshi Iguchi hos Traders Securities i Tokyo til Bloomberg.

ING spådde at at sentralbanken i Sør-Korea sannsynligvis ville sette opp renten med 50 basispunkter på onsdag. Bekreftelsen kom ved utpå formiddagen lokal tid.

«Markedet har allerede begynt å snakke om nok en renteøkning på 50 basispunkter i november. Hvis inflasjonen går tilbake til over seks prosent er det mulig», skriver ING.

Finansinstitusjonen anbefaler investorer om å følge med på den indiske inflasjonsrapporten senere i dag, referatet fra det siste amerikanske sentralbankmøtet og amerikanske produsentprisindeks for september.

Resultatsesongen er i ferd med å sparkes i gang i USA. Banker og finansinstitusjoner er først ute. JPMorgan Chases mektige toppsjef advarte på mandag om at USA sannsynligvis havner i en resesjon.

Stanset opp

IMF trakk på tirsdag frem Ukraina-krigen, inflasjon og utviklingen i Kina blant hovedårsakene til at den økonomiske veksten i verden vil falle til kun 2,7 prosent i 2023. I USA, EU og Kina – verdens tre største økonomiske regioner – vil veksten stoppe opp.

Dette bekreftes også av Capital Economics i en ny rapport på Kina.

– Kinas økonomi har i realiteten stanset opp. Svekkelsen i den internasjonale etterspørselen ser ut til å bli dypere, de sliter med å legge et fundament under boligmarkedet og press på valutaen gjør at det er begrenset hva sentralbanken kan gi av støtte, skriver Capital Economics Vicky Redwood.

Analyse og rådgivningsselskaper forsøker å gi svar på hvordan verdensøkonomien vil bli påvirket av Kinas problemer. De mener det ikke er automatikk i at en nedgang i Kina automatisk vil være negativt for alle andre økonomier.

Viktig partikongress

Økonomiske vekststatistikker for tredje kvartal for Kina, verdens nest største økonomi, vil bli lagt frem under kommunistpartiets partikongress i neste uke. Konsensus ligger på en vekst på 3,5 prosent for kvartalet.

Kina holder fast på nullsmittestrategien. Det er delvis nedstengninger i en rekke storbyer etter det er påpekt smitte. Resten av Asia har gjenåpnet og restriksjonene er fjernet. President Xi Jinping har forsvart Kinas strategi og har støtte i partiledelsen.

– Det er ingen tegn på at Kina vil løsne på nullsmittestratgien. Xi vil fortsette for å sikre at kommunistpartiet har tilsyn med alle nøkkelområder av regionen, skriver senior Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos analyse- og rådgivningsselskapet.

– Mistet sin ledende posisjon

President Xi Jinping vil bli utnevnt til partileder for en tredje periode og vil styrke sin egen makt i landet.

– Partikongressen vil føre til store endringer i kommunistledelsen, men med Xis dominerende rolle vil det ikke resultere i noen vesentlige endringer i politikken, skriver Capital Economics.

Kinesiske finansinstitusjoner forsøker ikke å skjule problemene i økonomien. Det offisielle vekstmålet for 2022 ligger fortsatt på «rundt 5,5 prosent».

«Det økonomiske oppgangen i tredje kvartal innfridde ikke forventningene og viser en svak trend», skriver Bank of China i et notat.

Internasjonale finansinstitusjoner med betydelig aktivitet i Kina er blitt kontakt av China Securities Regulatory Commission og blitt bedt om å unngå å publisere «politisk sensitive analyser» i forkant av partikonferansen, ifølge Wall Street Journal.

– Kina har mistet sin ledende posisjon på den asiatiske økonomiske arenaen. Hva Kina virkelig må unngå for enhver pris, er en vedvarende og strukturell økonomisk skade, sier grunnlegger Chan Kung hos den multinasjonale tenketanken Anbound til South China Morning Post.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.