De nye koronasmittebølgene i Europa i høst har skapt bekymring hos politikere. Spania vil sannsynligvis fortsette de nye restriksjonene frem til mai neste år. Selv om en koronavaksine kan bli godkjent for bruk før nyttår, vil det ta lang tid før situasjonen normaliseres.

Kina mener de har lagt bak seg koronapandemien etter to kvartaler med økonomisk vekst – nesten 4,9 prosent vekst i tredje kvartal.

Kinas turiststeder gjenåpner
Denne gruppen av turister ble den første til å besøke kjempebuddhaen i Leshan i Sichuan i Kina etter pandemien.
00:37
Publisert:

Nå forsøker kommunistledelsen å se fremover. De møtes denne uken for å ferdigstille femårsplanen frem til 2025 – den 14. i rekken.

«Møtene vil finne sted bak lukkede dører og detaljene blir ikke kjent før i mars neste år,» påpeker Capital Economics i en rapport.

30-årsplan

Planene blir sett på som svært viktige for alle som har å gjøre med den kinesiske økonomien. De økonomiske planene og strategiene som skal bankes gjennom vil påvirke den kinesiske økonomien i flere tiår og vil være president Xi Jinpings ettermæle.

– Denne planen dreier seg ikke bare om de neste fem årene, men de neste 30 årene, sier Qin Gang, grunnlegger av konsulentselskapet YaSong City Strategy til CNBC.

For fem år siden ble «Made in China 2025»-strategien formulert. Målet var å bli verdens mest innovative industrinasjon innenfor førerløse biler, neste generasjon mobiltelefonnett (5G), marineteknologi, miljøteknologi, kunstig intelligens og avanserte databrikker.

– Den nye planen vil være langt mindre detaljert. Detaljene i 2025-planen har skapt så mange problemer for Kina og bidratt til amerikansk opposisjon. Jeg forventer de vil holde seg til generelle retningslinjer og være vage på detaljene, sier direktør Chen Zhiwu ved tenketanken Asia Global Institute ved University of Hongkong til Bloomberg.

De amerikanske sanksjonene mot kinesiske teknologiselskaper som Huawei og Tiktok har ført til at de globale ambisjonene er blitt toner ned.

«Prioritet nummer én er å øke produksjonen av databrikker. Dette er også Kinas viktigste import. USA har allerede gjort det vanskeligere for kinesiske selskaper å få tak i den mest avanserte teknologien. Statlig støtte til kinesiske databrikkeselskaper er mer enn doblet i år,» skriver Capital Economics.

Svakere økonomisk vekst

I 2010 ble det lagt ambisiøse mål om å doble størrelsen på økonomien og skape 50 millioner nye arbeidsplasser innen 2020. Det tok syv år å doble bruttonasjonalprodukt til 12.000 milliarder dollar, ifølge Verdensbanken.

Størrelsen på den kinesiske økonomien vil havne på rundt 15.000 milliarder dollar i år. Fortsetter veksten som de siste årene på mellom fem og seks prosent, vil Kina gå forbi USA som verdens største økonomi i løpet av det neste tiåret.

Den neste femårsplanen vil være sentrert rundt teknologisk innovasjon, økonomisk selvstyre og miljø. President Xi erklærte i september at Kina vil slutte å øke sine klimautslipp innen 2030 og bli karbonnøytralt innen 2060.

– Dette gjenspeiler Kinas vurdering av situasjonen i verden. Selvstyre dreier seg om investeringer i forskning og innovasjon. Dette er et nødvendig og forsvarlig svar på den økte internasjonale usikkerheten, sier grunnlegger Fred Hu i investeringsselskapet Primavera Capital til Bloomberg.

De siste årene har ikke målet vært økonomisk vekst for enhver pris. Den kinesiske ledelsen, ledet av president Xi Jinping, har ønsket en kvalitetsvekst. Innbyggerne er blitt langt mer bevisste på miljøspørsmål.

– De neste fem årene vil Kina virkelig legge vekst på høykvalitetsvekst. Selve veksten vil kanskje ikke bli så høy som tidligere, sier analysesjef Zong Liang hos Bank og China til CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.