Mens resten av verden forsøker å komme tilbake til normalen etter nesten to år med koronapandemi, er Kina i ferd med å gjenoppstå som et langt mer isolert land – med mindre kontakt med omverdenen og nye restriksjoner for hele samfunnet.

President Xi Jinping har droppet deltagelse i G20-møtet i Roma, hvor lederne for verdens 20 største økonomier deltok i slutten av oktober, og åpningen av klimatoppmøtet i Glasgow. Dette er blitt lagt merke til hos blant annet USAs president Joe Biden.

– Det har oppriktig talt vært en stor feil at Kina ikke dukket opp, sa Biden i Glasgow.

Historisk analyseoppdatering

På mandag åpner sentralkomiteen i kommunistpartiet sjette plenum. Rundt 400 topper fra kommunistpartiet, i all hovedsak menn, møtes under streng bevoktning ved et militært hotell i Beijing. Møtene er ikke åpne for offentligheten. Et kommuniké vil bli gjort kjent i etterkant.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua skal kommunistpartiet for første gang på 40 år komme med en offisiell analyse av Kinas historie. Den første «historiske analysen» kom i 1945 – fire år før Folkerepublikken Kina ble etablert.

Forrige gang dette skjedde var under det sjette plenum under den 11. partikonferansen i 1981. I resolusjonen ble Mao Zedong kritisert og fikk ansvar for kulturrevolusjonen, noe som ble karakterisert som en «alvorlig katastrofe for Partiet og det kinesiske folk».

Var bare en kinesisk fiskerlandsby. Nå er innbyggerne steinrike etter en smart beslutning av landsbyhøvdingen for 40 år siden
Shenzhens skjulte formue på 30 milliarder dollar: Urbane landsbyboere i Kinas Silicon Valley har blitt rike. Hvordan klarte de å bygge opp en formue på over 30 milliarder dollar? Bloombergs Allen Wan forklarer: – For drøyt 40 år siden var dette bare en fiskerlandsby.
02:03
Publisert:

– Denne erklæringen har nesten blitt som en grunnlov for Kina og svært viktig for Kinas politiske system, sier professor og sinolog, Dali Yang ved University of Chicago, til South China Morning Post.

President på livstid

President Xi Jinping har de siste to årene lagt grunnlaget for å få støtte for en tilsvarende resolusjon.

– Det er lederen som kontrollerer den endelige resolusjonen. Han dominerer prosessen med å definere denne tredje historiske analysen. Han påtvinger sine synspunkter til å bli en ramme, som partieliten kan finne konsensus innenfor, sier professor Wu Guoguang ved University of Victoria i Canada til Bloomberg.

Siden 1982 har den kinesiske Grunnloven stipulert at presidenten kan sitte to femårsperioder. I 2018 kom det en grunnlovsendring. President Xi Jinping har ingen planer om å gå av og sannsynligheten er stor for at 68-åringen kan bli sittende på livstid – hvis han vil.

– Målet med denne plenumskonferansen er å vurdere partiets ledelse i historisk perspektiv og bane vei for fremtidens lederskap og den politiske retningen. Det vil også være nødvendig å rose prestasjonene til den nåværende lederen, sier professor Gu Su ved Nanjing University i Kina til South China Morning Post.

Roser Xi

Kinesiske medier har den siste uken ryddet forsidene for å berømme og rose president Xi Jinping.

«Xi er kjernen i partiet. Han har vært en velsignelse for partiet, landet, folket og hele den kinesiske nasjonen. Enhver kineser må støtte ham som kjernen. Hvert partimedlem må gi sin støtte», skrev People’s Daily.

Eksperter tror Xi vil trekke linjer tilbake til Mao Zedong og Deng Xiaoping, som åpnet Kina til omverdenen for 40 år siden og startet reformarbeidet.

–Det kan virke ulogisk å blande Mao og Deng, men det er det politiske trikset som kommunistpartiet må spille. Xi endrer mye av Dengs politikk, men han følger definitivt Mao og Deng på en måte: å forsvare kommunistpartiets maktmonopol i Kina, sier professor Wu.

Xi fjernet all opposisjon internt i partiet da han først ble innsatt for nesten ti år siden. Det siste året har han vingeklippet de tidligere innflytelsesrike og frittalende gründerne som lenge hadde en høy profil i Kina.

– Dette handler om å skape et nytt tidsbilde for Kina rundt kommunistpartiet og Xi, hvor han rir på historiens bilde inn i fremtiden. Det er egentlig ikke en resolusjon om historien, men en resolusjon om fremtidens ledelse, sier Kina-historiker Geremie R. Barmé til New York Times.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.