Om vel en måned starter årets viktigste møter i Kina. Alt vil dreie seg om at president Xi Jinping får fortsette som den mektigste lederen landet har hatt siden Mao Zedong.

– Xi er en person med en viktig historisk jobb. Han føler at mye mer kan oppnås under hans ledelse. Mange andre som har nådd pensjonsalder vil sannsynligvis bli erstattet under partikongressen, sier professor Zhu Zhiqun ved Bucknell University i Pennsylvania til South China Morning Post.

Støttespillere i politbyrået skal skiftes ut og en ny generasjon gjør seg klare. Det er hemmelighold rundt prosessen.

– Spørsmålet er om Xi blir sittende i ytterligere fem år eller vil fortsette på ubestemt tid. Det koker ned til hvordan man skal håndtere maktoverføringen fra hem til en etterfølger på fredelig måte om fem eller ti år. Slik det er nå, er det ingen åpenbar etterfølger, sier Zhu.

Millionbyer nedstengt

Mens store deler av verden har lagt bak seg koronapandemien, fastholder Kina på restriksjoner, massetesting og omfattende nedstengninger ved små smitteutbrudd. I Shenzhen, som er Kinas teknologihovedstad, er det nye, omfattende smitteutbrudd.

– Den nåværende koronasmittesituasjonen er alvorlig og komplisert. Antallet nye infeksjoner er fortsatt relativ stor, og risikoen for lokal smitte i samfunnet eksisterer fortsatt. Det er betydelig risiko, sa Lin Hancheng i byens helsevernavdeling på søndag.

Storbyen Chengdu, med over 20 millioner innbyggere, forlenget i helgen nedstengningen inn i denne uken og vil kjøre i gang nye runder med massetesting fra mandag. Dette er den største nedstengningen i Kina siden Shanghai holdt stengt i nesten to måneder i vår.

Fabrikker i Chengdu som produserer smarttelefoner, elektriske biler, Apples Ipad-serie og databrikker fra Intel forsøker å holde åpent ved å transportere ansatte til og fra isolerte boligområder. Volvo har midlertidig stanset produksjonen av biler.

– Lokale helsemyndigheter vil sannsynligvis opprettholde nullsmittetilnærmingen i forkant av kommunistpartiets kongress, som avholdes fra den 16. oktober. Selv om totalt antall smittetilfeller er lavere enn under nedstengningen i Shanghai er flere områder fått status som middels til høy risiko, skriver sjeføkonom for Kina hos finansinstitusjonen ANZ i en ny rapport.

Hvordan Kina holder fabrikker åpne under null-covid-tiltakene
Noen av Kinas største selskaper er blitt tvunget til å innføre et lukket kretsløpssystem for å holde koronasmitten unna. Kinesiske arbeidere spiser, sover og trener på jobb, av og til i månedsvis, under null-covid-strategien president Xi Jinping har innført. Bloombergs Allen Wan forklarer hvordan systemet fungerer.
02:03
Publisert:

Ifølge det kinesiske næringslivstidsskriftet Caixin er 33 kinesiske byer enten er helt, eller delvis, nedstengt. Før helgen var det registrert koronasmitte i 103 kinesiske byer. Dette er det høyeste siden begynnelsen av pandemien vinteren 2020.

Økt risiko for kraftig nedtur

Internasjonale finansinstitusjoner og analyseselskaper er i ferd med å nedjustere vekstprognosene for den kinesiske økonomien for 2022 og 2023. Senere denne uken kommer handelsstatistikkene for august. Aktivitetsrapportene viser en svak utvikling for juli og august.

– Vi ser ingen vekstdriver som kan løfte den økonomiske veksten meningsfullt i tredje og fjerde kvartal. De økonomiske statistikkene for juli fikk enkelte alarmer til å gå av. Våre månedlige sporingsdata tyder på at veksten kun var på 2,8 prosent i juli. Vi venter en vekst for hele året på tre prosent, skriver ANZ i den andre nedjusteringen av vekstprognosene for verdens nest største økonomi.

Analyse- og rådgivningsselskapet Capital Economics er bekymret for hva høsten vil bringe Kina.

– Aktiviteten er ikke like hardt rammet som tidligere. Når Chengdu og andre byer stenges ned, og andre byer er på randen av det samme, øker risikoen for en kraftig nedtur, skriver senior Kina-økonom Julian Evans-Pritchard i en rapport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.