Siden 1950-tallet har makteliten i Kina tatt med seg familier og rådgivere til strandbyen Beidaihe – 30 mil utenfor hovedstaden Beijing. Mao Zedong var kjent for å svømme i havet og la seg avbilde. De siste årene har det vært korte uttalelser og preg av en konklave.

President Xi Jinping og statsminister Li Keqiang har ikke vært å se siden slutten av juli før de denne uken har begynt å vise seg offentlig.

Under årets toppmøte har det vært helt taust. Dette har vært Xis siste mulighet til å konsolidere makten og legge grunnlaget for at han kan fortsette som landets president så lenge han selv ønsker det. Det antas at neste generasjon kinesiske ledere har vært på plass under møtet.

Forsvarer nullsmittestrategi

President Xi dukket opp i storbyen Jinzhou, som ligger like nord for Beidaihe, på tirsdag. Han la turen innom et industriområde, et museum som feirer kommunistpartiets seier under borgerkrigen på slutten av 1940-tallet, og ba om støtte til omstrukturering av industrien.

Den kinesiske økonomien har store problemer. Eiendomsselskapene har stupt i verdi, boligkjøpere har boikottet finansinstitusjoner som har gitt lån og nye økonomiske statistikker for juli viser en betydelig svakere aktivitet i den innenlandske økonomien enn ventet.

Statsminister Li Keqiang har vært i den sørlige storbyen Shenzhen, som er Kinas mest moderne by, og svært viktig for teknologi- og oppstartsselskaper.

Li innrømmet i en tale at koronarestriksjonene Kina har ført siden pandemien startet, har hatt alvorlige konsekvenser for økonomien. Han forsvarte nullsmittestrategien som «nødvendig».

– Kun når de viktigste komponentene i markedet er stabile, kan økonomien og sysselsettingen bli stabil, sa Li, ifølge referater gjengitt på forsiden av kommunistpartiets viktigste avis – People’s Daily.

Referater i andre kinesiske medier viser at gjeldstaket for kinesiske kommuner kan bli økt med 1500 milliarder yuan (2150 milliarder kroner) i år. Dette er i tilfelle midler som vil gå til infrastrukturinvesteringer.

Investeringene vil akselerere

Analytikere forsøker å tolke og analyse signaler fra kommunistledelsen for å se hvordan de vil støtte opp rundt økonomien og få fart på økonomien. Den økonomiske veksten i første halvår var på kun 2,5 prosent.

Mye tyder på at seks provinser vil prioriteres for å få fart på den økonomiske aktiviteten i Kina de neste kvartalene. Ledelsen fra de fire kystprovinsene Guangdong, Jiangsu, Zhejiang og Shandong, samt Henan og Sichuan, deltok på møtet med Li, og holdt patriotiske innlegg.

I et offisielt referat fra møtet, som ble ledet av statsminister Li, vises det til at disse provinsene utgjør 45 prosent av den samlede verdiskapingen i Kina og nesten 60 prosent av Kinas samlede handel og utenlandske investeringer.

– Investeringene vil akselerere i disse seks provinsene, ettersom sentralmyndighetene vil gi grønt lys til store investeringsprosjekter, sier fagøkonom Yue Su ved Economist Intelligence Unit til CNBC.

Hun mener det også er sannsynlig at disse provinsene vil få tildelt egne mål for blant annet sysselsetting.

– Selv om det ikke er lagt noen vekt på et nasjonalt vekstmål i talen, legger statsministeren fortsatt stor vekt på vekstraten ved å si at utvikling er nøkkelen til å løse alle utfordringer, sier hun.

Ledighetsrekord blant unge

Arbeidsledigheten blant unge i Kina satte en ny rekord i juli på 19,9 prosent – en økning på 0,6 prosentpoeng fra juni, som også var en ny rekord, ifølge næringslivsavisen Caixin.

– 11 millioner nyutdannede har økt presset på arbeidsmarkedet betydelig. Sentralbankens rentekutt på ti basispunkter tyder på at myndighetene er bekymret for den økende ungdomsledigheten, skriver finansinstitusjonen ANZ i en rapport.

De stiller seg tvilende til offentlige statistikker som viser en urban ledighet på 5,6 prosent. De mener dette kan skyldes at mange arbeidsinnvandrere har forlatt storbyene under pandemien og ikke returnert.

– Det kan også være at enkelte ikke lenger er aktive arbeidssøkere, skriver ANZ-teamet ledet av sjeføkonom for Kina, Raymond Yeung.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.