Når kardinalene i Vatikanet er blitt enige om valget av en ny pave etter å ha vært innestengt i et rom, markeres dette med hvit røyk fra en pipe på taket av Det sixtinske kapell.

Når teppet går opp og Kinas president Xi Jinping går ut på scenen i helgen sammen med en gruppe menn i 50 og 60-årene, vil verden få vite hvem som skal styre Kina de neste fem årene. De to som står på hver side av Xi vil bli kronprinsene i hierarkiet.

– Sammensetningen vil vise om Xi kun bryr seg om personlig lojalitet eller om han verdsetter et visst mangfold av meningen i toppen, sier direktør Ben Hillman ved tenketanken Australian Centre on China in the World til Reuters.

Svakere vekst – doblet økonomien

Analytikere hos finansinstitusjoner har brukt uken på å analyse og tolke talen Xi ga ved åpningen av partikongressen.

– Den signaliserte et ytterligere skifte vekk fra markedsbaserte reformer til fordel av en statsledet kampanje for å sikre selvforsyning og økonomisk trygghet, skriver Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics.

Analyse- og rådgivningsselskapet anbefaler at investorer er på vakt og forstå hva nye reguleringer og omfordelingspolitikken vil bety for muligheter på det kinesiske markedet.

– Det underliggende temaet her er Xis dominerende posisjon som leder og hvordan hans prioriteringer vil definere de neste årene, skriver Evans-Pritchard.

Xi overtok et land og en økonomi med svært høy økonomisk vekst, og hvor entreprenører og privat næringsliv ble sett på som viktige for Kinas utvikling. Fra 2002 til 2011 var den gjennomsnittlige veksten i Kina på like over 10 prosent. De siste ti årene har den vært på 6,2 prosent.

I år ventes den å havne på tre prosent. Til tross for svakere vekst har størrelsen på den kinesiske økonomien doblet seg under Xi. Antall fattige har falt fra 82 millioner i 2013 til seks millioner i 2019, ifølge Verdensbanken. Antall milliardærer er femdoblet.

Xi-allierte rykker opp

Det vil skje endringer i politbyråets stående komité, som under Xi har bestått av syv personer. Forgjengeren, Hu Jintao, hadde ni personer i komiteen, som i praksis er det øverste organ i kinesisk politikk og hvor alle beslutninger gjøres ved konsensus.

Xi og statsminister Li Keqiang var medlemmer før 2012. Det ventes store endringer i hvem som blir medlemmer i den neste femårsperioden. Ifølge South China Morning Post kan det komme inn fire nye medlemmer. En av disse blir sannsynligvis Xis etterfølger, uten at vedkommende utnevnes.

– Det er mulig at komiteen utelukkende vil bestå av Xi-lojalister, noe som vil være viktig for å vise Xis maktposisjon. Det utgjør også en stor risiko for Kina. En gruppe ja-menn på toppen vil begrense informasjonen som er tilgjengelig for å fatte beslutninger, sier Hillman ved den australske tenketanken til Reuters.

Blant kandidatene er Ding Xuexiang, Li Qiang, Cai Qi, Li Xi og Chen Min’er. Disse blir alle sett på som nære allierte av Xi.

– Risikoen er at noe går galt og da er faren for at Xi får skylden mye større, sier direktør Ryan Manuel hos analyseselskapet Bilby i Hongkong til Wall Street Journal.

Statsministerkandidat

Li Qiang har vært partisjef for Shanghai de siste fem årene og blir sett på som en alliert Xi ønsker som statsminister fra mars 2023. Han har slått ned på korrupsjon, men tok også beslutningen om å stenge ned finansmetropolen i flere måneder i vår for å stanse koronasmitte.

– Hvis Xi kan utnevne Li Qiang til statsminister vil han kunne konsolidere kontroll over den økonomiske politikken. Kinas reformer og åpning til resten av verden vil fortsette, men tempoet vil avta. Nullsmittestrategien vil fortsette og Li vil bli nødt til å stole på at stimuleringspolitikk kan få fart på økonomien, sier seniorforsker Cheng Gang ved East Asia Institute ved National University of Singapore til Wall Street Journal.

Li blir sett på som mer liberal enn Xi. Han har bred erfaring fra områder hvor private selskaper har spilt en viktig rolle i utviklingen av Kina siden årtusenskiftet.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.