Kinas president Xi Jinping har brukt de siste månedene til å konsolidere makten og eliminere mulige motstandere. Xi er i ferd med å få en makt i kommunistapparatet og det kinesiske samfunnet som ingen partileder har hatt siden Mao Zedong for 50 år siden.

Ifølge Nikkei Weekly og South China Morning Post vil Xi foreslå å gjenopprette stillingen som formann for sentralkomiteen for seg selv. Den siste som hadde denne posisjonen var Mao Zedong, som blir sett på som det moderne Kinas grunnlegger, fra 1945 frem til han døde i 1976.

– Kina var en gang et samfunn som kunne åpne opp. Reformforslagene som har eksistert siden 1980-tallet er ikke lenger relevante. Nå er det tilbake til en periode hvor en sterk mann regjerer, sier førsteamanuensis Sow Keat Tok ved Melbourne University til australske ABC News.

Hemmelige møter

I høst skal den 19. nasjonalkongressen i det kinesiske kommunistpartiet avholdes. Det er det eneste som er offisielt bekreftet. Datoene når partitoppene skal samles er en statshemmelighet.

Agendaen for høstens toppmøte blir lagt ved en badeby i disse dager. Beidaihe, en tre timers kjøretur vekk fra Beijing, har siden 1953 vært et samlingssted for kommunisteliten i august. Mao hadde en hytte ved stranden og var ofte å se da han tok en svømmetur.

Deler av strandområdet vil være avstengt i begynnelsen av august. Hvem som er til stede er en dypt bevart statshemmelighet.

– Xi inntar Beidaihe som en sterk leder. Han har gode kort på hånden, men det betyr ikke at han kan rulle over kollegene som en bulldoser. Han kan ikke bare legge frem en liste med kandidater og si: signer her, sier professor Minxin Pei ved Claremont McKenna College til Bloomberg News.

Xi skal etter planen bli sittende som president i en femårsperiode til.

Under årets Beidaihe-møter vil Kinas neste president befinne seg – og andre nøkkelpersoner som vil lede Kina fra 2022 til 2032–15 år fra nå. Xi ønsker å påvirke denne prosessen.

Kan møte motstand

Det har alltid vært en maktkamp mellom ulike fraksjoner i kommunistpartiet om å påvirke hvem som skal plasseres i viktige roller og kan rykke frem i politbyrået. Det er tidligere blitt oppnådd konsensus før partikongressen har startet–ofte allerede under Beidaihe-samlingen.

«Hvis Xi ikke klarer å utnevne etterfølgere for seg selv og statsminister Li Keqiang under partikongressen kan resultatet bli at han møter motstand for reformagendaen», skriver konsulentselskapet Eurasia i en ny rapport.

Maktstrukturen i Kina er bygd opp som en pyramide hvor kommunistpartiets 89 millioner medlemmer er på bunnen, sentralkomiteen med 200 medlemmer, to politbyråer og generalsekretæren er på toppen. Partikongressen, med 2300 delegater, avholdes hvert femte år og vil i høst utpeke medlemmer og varamedlemmer i sentralkomiteen.

Offerlam

Sun Zhengcai har gjort stormkarriere i kommunistpartiet. Han har vært landbruksminister, sittet som partisjef i storbyen Chongqing, delvis utdannet i Storbritannia og blitt sett på som en potensiell etterfølger av Xi.

Uten forvarsel ble 53-åringen satt under etterforskning i midten av juli for korrupsjon. Han har hatt tidligere president Hu Jintao som mentor. Hun tilhører en annen fraksjon enn den president Xi.

–Sun Zhengcai er et offerlam for å sende en melding til partiet. Xi Jinping har signalisert at han ikke vil la seg binde av tradisjoner på hvordan forfremmelser i partiet skal skje, sier statsviter Wu Qiang, som har undervist ved Tsinghua University, til New York Times.

Bo Zhiyue gir råd til internasjonale selskaper i Kina. Han karakteriserer det politiske klimaet i Kina som «dystert». I et innlegg hos Channel News Asia tør han ikke å spå hva som vil skje de neste månedene før kongressen åpner.

«Det er ingen garanti for at de gjenværende medlemmene av politbyrået ikke vil bli fjernet for korrupsjon eller politiske årsaken», skriver han.

Observatører mener at president Xi tar en høy risiko.

–Dette er som å kaste sand inn maskineriet. Det er viktig med en ryddig maktoverføring for at kommunistregjeringen skal overleve, sier Kina-kjenner Susan Shirk, som var assisterende statssekretær med ansvar for Øst-Asia i USA på 1990-tallet, til The Guardian.(Vilkår)

Slik hacket de Tesla Model X
På en av verdens største hackerkonferanser i Las Vegas, demonstrerte kinesiske hackere og sikkerhetseksperter hittil ukjente sikkerhetshull i Tesla Model X.
00:37
Publisert: