President Xi Jinping vil legge løpet for de neste 15 årene når toppledelsen i det kinesiske kommunistpartiet møtes denne uken. Den kinesiske Folkekongressen og Det kinesiske folks politisk rådgivende konferanse (CPPCC) møtes for å godkjenne den 14. femårsplanen.

Skal doble økonomien

Xi vil befeste stillingen i kommunistpartiet og vil bli sittende langt utover tiårsperioden som forgjengerne hadde.

«Det er fullt ut mulig for Kina å bli et høyinntektsland ved slutten av den 14. femårsplanen i 2025 og doble brutto nasjonalprodukt per innbygger innen 2035», sa Xi i et planleggingsmøte med toppledelsen i det kinesiske kommunistpartiet ved slutten av 2020.

Kinas tidligere finansminister Lou Jiwei, som leder utenrikskomiteen i den rådgivende konferansen, kommer med en kraftig advarsel i forkant av toppmøtet.

– Den finanspolitiske risikoen er ekstremt alvorlig, sier Lou Jiwei et intervju i et tidsskrift som er tilknyttet det kinesiske finansdepartementet, ifølge South China Morning Post.

Solgte falske vaksiner laget av saltvann
Over 80 personer knyttet til en liga som er mistenkt for å produsere falske koronavaksiner, er pågrepet i Kina. Vaksinene skal også være solgt til andre land.
00:35
Publisert:

Han peker på svakere vekst i verdensøkonomien, eldrebølgen i Kina og høy gjeldsvekst for landets provinser og kommuner. Ifølge Lou gikk 15 prosent av utgiftene med til å betale renter i 2020.

– Rundt en fjerdedel av provinsene vil bruke mer enn halvparten av inntektene til å betjene lån med renter, sier han.

Skylder på USA

Han sier at de offentlige inntektene ventes å forbli på et lavt nivå de neste fem årene. Det er ingen tegn på at utgiftene skal, eller kan, kuttes i Kina.

– De finanspolitiske problemene er ikke et kortsiktig problem, men vil bli alvorlig i lang tid, sier Lou.

De offentlige utgiftene økte med 2,8 prosent i 2020 mens inntektene falt med 3,9 prosent. Dette er første gang siden 1976 at de offentlige inntektene i Kina viste en nedgang.

– Uansett hvilke endringer som gjøres i den innenlandske økonomien, eller nedgangen i verdensøkonomien, vil en skyhøy offentlig gjeld og globale handelskonflikter skape en enorm usikkerhet og alvorlige utfordringer for Kinas finanspolitiske bærekraft, sier Lou.

Den tidligere finansministeren mener amerikanske politikere, som før helgen vedtok en ny krisepakke på 1900 milliarder dollar, flytter forpliktelsene over til fremvoksende økonomier som Kina. Kina sitter på amerikanske statspapirer verdt 1072 milliarder dollar.

Den kinesiske gjelden har steget kraftig siden finanskrisen for 12 år siden. Den har gjort et nytt byks under koronapandemien. Ifølge Institute of International Finance (IIF) har den passert 335 prosent av Kinas bruttonasjonalprodukt.

– Vi står overfor endringer vi ikke har sett på et århundre, advarer den tidligere finansministeren.

Går forbi USA

USA har ikke begravet stridsøksen til tross for at Donald Trump har forsvunnet fra Det hvite hus. Joe Biden har sagt at straffetollen på kinesiske produkter vil bestå.

Han vil at Kina skal oppfylle sin den av handelsavtalen som ble inngått, hvor Kina forplikter seg til å øke kjøpet av amerikanske produkter kraftig. Kina ligger betydelig under hva som ble avtalt.

Kina gikk i 2020 forbi USA til å bli EUs største handelspartner med en bilateral handel på 586 milliarder euro (710 milliarder euro). Det er særlig den kinesiske etterspørselen etter tyske luksusbiler som har sørget for veksten.

Venter på normalisering

Kina har kommet seg velberget gjennom koronapandemien og fikk en svak økonomisk vekst i 2020. Denne veksten ventes å bli høyere inneværende år; de fleste anslagene ligger på en vekst på over syv prosent for 2021.

Den offisielle pmi-indeksen for februar havnet på 50,6 mot 51,3 i januar. Den innenlandske ordreindeksen var på over 50, men eksportordrene havnet på 48,8.

«Dette gjenspeiler at koronasmitten fortsatt var høy i eksportmarkedene», skriver ING.

De venter at detaljhandelen i første kvartal var ti prosent høyere enn i fjor.

«Koronakonsekvensene på tjenesteytende sektor fortsetter å reduseres, men en fullstendig normalisering ser vi fortsatt ikke på grunn av reiserestriksjoner», skriver ING mandag morgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.