Det var store forventninger da president Xi Jinping gikk på talerstolen for å holde et innlegg under Boao Forum på tirsdag. Han kommenterte ikke handelskonflikten med USA og nevnte ikke USA eller president Donald Trump. Xi ønsket å vise frem et ansvarlig Kina.

Lederen for Det internasjonale pengefondet (IMF) satt i en bred stol på første rekke og noterte flittig under talen. Christine Lagarde har vært kritisk til politikken som føres av Trump-regjeringen.

FNs generalsekretær António Guterres og politikere fra blant annet Singapore, Filippinene og Pakistan deler den bekymringen – og for den spente situasjonen mellom USA og Kina.

– Kina er opptatt av reformer og å åpne økonomien. Dette er viktig når andre har valgt å lukke. Løsningen på problemene er ikke å være skeptisk til globalisering, isolasjon og proteksjonisme. Svaret er mer internasjonalt samarbeid, sa Guterres under Boao-konferansen.

Kald krig-mentalitet

Da president Xi Jinping holdt et innlegg på Boao i 2015 lovte han at kinesiske selskaper skulle investere mer i utlandet. Det førte til en halsbrekkende investeringsfest fra noen av Kinas største privateide selskaper – og restriksjoner fra vestlige land på kinesiske investeringer.

På tirsdag var Xi på offensiven, men forsøkte også å berolige de vel 2000 delegatene om at landet vil åpne grensene mer. Han har tidligere kritisert proteksjonisme som en trussel for den globale økonomiske veksten.

– Den kinesiske døren åpnes opp og vil ikke lukkes. Vi vil åpne den bredere, sa Xi til applaus.

Det er nesten 40 år siden Kina begynte å åpne grensene til utlandet etter å ha vært isolert siden revolusjonen i 1949. Xi er en varm forsvarer av globalisering – men med «kinesiske karakteristikker».

– En kald krig-mentalitet, og troen på at noen vil vinne og noen vil tape, hører ikke hjemme noe sted, advarte den kinesiske presidenten.

Det var liten tvil om at denne kritikken var rettet mot USA og president Donald Trump.

– Dette er noe en kunne forvente fra USA. Xis modne reaksjon gir en form for lettelse i markedet. Det betyr ikke at gnisningene er over. Handelsproblemene har ikke forsvunnet, men det er en lettelse i markedet, sa markedsstrateg Ayako Sera hos Sumitomo Mitsui Trust Bank til Bloomberg .

Åpner markeder

Det var forventninger om at Xi ville forsøke å komme Trump i møte og dermed unngå en ødeleggende handelskrig mellom verdens to største økonomiske stormakter. Begge land har truet med straffetoll på 25 prosent på produkter verdt over 150 milliarder dollar.

Xi gjentok løftet om å åpne den kinesiske finanssektoren, blant annet forsikringsindustrien.

President Donald Trump kritiserte tidligere denne uken at amerikanske biler blir møtt med 25 prosent importtoll i Kina, mot kun 2,5 prosent for kinesiskproduserte biler i USA.

– Kina vil foreta en betydelig reduksjon i importtollen på biler og andre produkter. Vi ønsker å redusere overskuddet i handelen og importere mer. Kina har ikke behov for et overskudd, sa Xi, som også lovte å åpne shippingssektoren.

Trump-seier i sikte

EU og USA mener det er blitt langt vanskeligere for utenlandske selskaper å drive forretninger i Kina de siste årene. Den kinesiske presidenten tok en dose selvkritikk.

– Tidligere har vi skapt regelverk og politikk som har vært fordelaktig for Kina. Nå må vi forbedre investeringsklimaet og tilpasse oss internasjonale lover og reguleringer. Dette gjelder blant annet opphavsrettigheter, sa Xi.

Spørsmålet er om dette er nok for å unngå en handelskrig med USA.

– Dette kan være nok til å gi Trump en mulighet å gå tilbake på truslene og samtidig påstå at det er en seier. Det er imidlertid lite i talen vi ikke har hørt tidligere. Det er ikke noe som svarer på de amerikanske bekymringene over Kinas handelspraksis, sier senior Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics i en kommentar.(Vilkår)

Slik ble denne skulpturen symbolet på Oslo Børs
03:10
Publisert: