Børsnoterte selskaper i Kina har krydret kvartalsrapportene med kommunistpartiets siste motebegrep – to uker etter at «felles velstand» først dukket opp i et møte ledet av president Xi Jinping. Det skal sørge for en mer rettferdig fordelingspolitikk i «det nye Kina».

– En del av vårt dna

Ping An Insurance, Bank of China og den omstridte matleveransegiganten Meituan er blant et 70-yalls børsnoterte kinesiske selskaper som har klart å legge inn begrepet «felles velstand» i kvartalsrapportene helt på tampen av resultatsesongen.

Meituans grunnlegger Wang Xing tok seg god tid under resultatpresentasjonen denne uken med å forklare overfor analytikere at Meituans navn reflekterer begreper som «harmoni» og «fellesskap» og er kjerneverdier for selskapet.

– Felles velstand er en del av vårt genetiske dna, sa Wang Xing.

Selskapets aksjekurs ble mer enn halvert fra februar til august. Dette skjedde samtidig som at selskapet la ut flere meldinger på sosiale medier som ble tolket som kritikk av Xi Jinping.

Selskapet er fortsatt under etterforskning av kinesiske konkurransemyndigheter og det antas at dette vil ende opp med en saftig bot. Aksjekursen har steget med over ti prosent denne uken etter sjarmoffensiven under resultatfremleggelsen.

Senest denne uken ba Kinas president Xi Jinping offentlige ansatte om å få oppfordre ledere i næringslivet om a «adlyde den kinesiske kommunistledelsen», ifølge offisielle kinesiske medier.

Tencent lover å gi 50 milliarder yuan til samfunnsnyttige formål. Zhejiang Haers Vacuum Container, som produserer emballasje, sier i kvartalsrapporten at den nye politikken fra kommunistpartiet vil føre til et større marked – uten å gi detaljer.

Pinduoduo, som er et av Kinas raskest voksende oppstartsselskaper, lover å gi 13 milliarder kroner fra fremtidige overskudd til modernisering av landbruket.

– Hvor mye er nok?

Meituans grunnlegger Wang har, som mange av de andre kinesiske dollarmilliardærene, vært i det gavmilde hjørnet. Han har overført over 20 milliarder kroner til sin veldedige stiftelse i sommer.

De siste ukene har han også gitt store beløp til sin tidligere videregående skole og universitet.

– Det skremmende for giverne er at de ikke vet hvor mye er nok. Alt de kan gjøre er å se hvor mye de andre i samme situasjon har gitt og prøve å matche det, sier lederen for en stor veldedig organisasjon i Beijing til Financial Times.

Ifølge en oversikt fra Bloomberg har kinesiske milliardærer gitt 20 prosent mer hittil i år til veldedige formål enn hva de gjorde i hele 2020 samlet.

Alibaba-grunnlegger Jack Ma har opparbeidet seg en av verdens største formuer. Han trakk seg fra den daglige driften for å fokusere på veldedighet for to år siden.

Veldedigheten er blitt oppfattet som en trussel overfor kommunistpartiet og president Xi Jinping.

«Jack Mas mest kostbare lærdom er at Kina har kun en leder», skriver Wall Street Journal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.