– Jeg har besøkt Kina i 40 år og har aldri sett noe tilsvarende, hvor ideologisk beslutningstaking er viktigere enn økonomisk beslutningstaking, sa lederen for den europeiske næringsforeningen European Union Chamber of Commerce, Jörg Wuttke, på en pressekonferanse onsdag morgen, ifølge CNBC.
Direkte investeringer til Kina falt med 11,8 prosent i 2020, ifølge en ny rapport som ble lagt frem. Det er ikke oppdaterte statistikker for 2021 eller 2022.
Wuttke la ikke skjul på at frustrasjonen er stor hos medlemsbedriftene. De kinesiske grensene er i realiteten stengt for de fleste.
– For europeiske bedrifter snakker vi om en fullstendig justering av synet på Kina i løpet av de siste seks månedene, sa Wuttke i forbindelse med offentliggjøringen av handelsforeningens årlige rapport.
Like viktig som bnp-tallet
Om knappe fire uker vil den kinesiske kommunistledelsen møtes for å sannsynligvis utnevne president Xi Jinping til en ny åremålsperiode. I folkerepublikkens nyere historie har det vært vanlig at presidenten styrer i ti år. Xi ønsker støtte til å sitte så lenge han selv ønsker.
I disse dager foretas de siste justeringene og planene for hva som etter planen skal bli kroningen av Xi Jinping som den mektigste lederen Kina har hatt siden Mao Zedong styrte. Xi har slått hardt ned på all kritikk siden han ble innsatt for ti år siden og har fjernet all opposisjon.
– Den 20. partikonferansen dreier seg ikke bare om personellendringer, men er også ment å gi støtte til Xis forsøk på å modernisere det sosialistiske Kina, og kanskje enda viktigere – hvordan han skal gjennomføre dette, skriver sjeføkonom for Kina hos den australske storbanken ANZ, Raymond Yeung, i en ny rapport.
Felles velstand fremfor vekst
Xi har kommet med små drypp det siste året. Uttrykket «felles velstand» er brukt flittig med vingeklippingen av store teknologiselskaper i oppstartssektoren. Alibaba, Tencent og andre storselskaper har mistet innflytelse og grunnleggerne er satt på sidelinjen.
– Gitt mandatet om en felles velstand tror vi at den økonomiske politikken vil helle mot en fordelingspolitikk i stedet for å fokusere på økonomisk vekst. Bruttonasjonalprodukt (bnp) vil ikke lenger være den viktigste målestokken på økonomisk utvikling, skriver Yeung.
Kina fastholder på nullsmittestrategien. Det er vanskelig, tidkrevende og dyrt å reise til og fra Kina. Det har vært forventninger om at Kina vil lette på tiltakene etter at partikonferansen er over.
– Vi tror ikke det. Xi har gjentatte ganger understreket sin forpliktelse til nullsmittestrategien. Vi tror han oppfatter koronasmittetallene som like viktige som bnp-tallet, mener sjeføkonomen hos ANZ.
Ingen vekst i 2022
Da Folkekongressen møttes for seks måneder siden ble vekstmålet for 2022 lagt til «rundt 5,5 prosent». Internasjonale finansinstitusjoner har nedjustert prognosene gjennom hele våren og sommeren i takt med stadig nye nedstengninger av storbyer etter mindre smitteutbrudd.
«Utsiktene for den kinesiske økonomien ser for oss omtrent like dystre ut som noen gang siden begynnelsen av 1990-tallet. Aktivitetsdata for august viser ytterligere tap av momentum. Vi tror ikke at landets økonomi vil vokse noe som helst i 2022 som helhet», skriver Capital Economics i en ny rapport.
Sentralbanker over hele verden tilpasser seg en ny virkelighet. For de fleste betyr dette innstramninger i form av renteøkninger for å få kontroll med prisveksten. Kina har inflasjonen under kontroll og spørsmålet er om det kommet lettelser, og hva dette vil bety.
«Presset på sentralbanken vil fortsette å øke. Den kan til slutt bestemmer seg for å akseptere høyere gjeldsgrad og en svakere valuta, noe som vil bli prisen å betale», skriver analyse- og rådgivningsselskapet.
Capital Economics tror ikke at pengepolitiske lettelser vil automatisk vil være positivt for det kinesiske aksjemarkedet. De peker på «felles velstand»-politikken, trusselen om en avkobling fra USA og konfliktene med oppstarts- og teknologisektoren.
«En meningsfull snuoperasjon for det kinesiske verdipapirmarkedet vil også medføre en helomvending rundt dette. Det virker usannsynlig. Pengepolitikken alene vil være utilstrekkelig», skriver Capital Economics.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.