Det er snart to år siden de første koronasmittetilfellene ble bekreftet i Kina. Landet har vært nesten hermetisk lukket siden i fjor vinter. Mens andre land er forberedt på en viss lokal smitte, slår Kina hardt ned på alle smitteutbrudd i frykt for at dette skal kunne spre seg.
Regjeringsstyrt økonomi
President Xi Jinping gjør seg klar til å fortsette å lede verdens nest største økonomi. I motsetning til forgjengerne har han ingen planer om å gi seg etter to femårsperioder. Han har kommet med en rekke endringer i den økonomiske politiker i løpet av kvartalet.
– Xi tror han skaper et nytt system som ikke finnes noe annet sted i verden. Jeg kaller det en regjeringsstyrt økonomi, sier Kina-ekspert Barry Naughton ved University of California San Diego til Wall Street Journal.
Kvartalet startet med myndighetene slo hardt ned på det kinesiske oppstartsselskapet Didi, som ble børsnotert i USA på forsommeren. Selskapet, som tilbyr transporttjenester i Kina, ble vingeklippet av kinesiske myndigheter samme uke som børsnoteringen.
Det ble fjernet for nedlastning i Kina. Årsaken var at myndighetene ønsket en vurdering av selskapets sikkerhetsrutiner. Internasjonale investorer deltok i emisjonen og aksjekursen var på over 18 dollar den 1. juli. Nå er den mer enn halvert.
I rask rekkefølge ble andre oppstartsselskaper underlagt nye restriksjoner, blant annet den private utdannelsessektoren.
I august sto spillselskapene for tur etter det ble innført nye restriksjoner på når unge kan sette seg ned og spille dataspill. Aksjekursene raste.
De siste ukene har gjeldsproblemene hos eiendomskonglomeratet Evergrande toppet seg. På toppen av dette kommer en gryende energikrise, forstyrrelser i forsyningskjedene og fortsatt mangel på datakomponenter.
– Det er urealistisk
Om knappe tre uker, den 18. oktober, vil Kina legge frem de økonomiske statistikkene for tredje kvartal.
«Det er urealistisk å forvente at Kina skal opprettholde en høy og stabil økonomisk vekst mens Beijing sørger for store sjokk på tilbud og etterspørsel», skriver sjeføkonom Ting Lu for Kina hos Nomura i en ny rapport.
Den japanske finansinstitusjonen har nedjustert vekstprognosene for hele året fra 8,2 prosent vekst til 7,7 prosent vekst. Den økonomiske veksten i tredje kvartal venter å havne på 4,7 prosent og kun tre prosent i årets tre siste måneder.
De er ikke alene. Kredittvurderingsselskapet Fitch kom med en nedjustering i forrige uke. Morgan Stanley mener problemene i eiendomssektoren vil føre til ett prosentpoeng svakere økonomisk vekst.
Goldman Sachs kuttet Kina-veksten for hele året før Asia-børsene åpnet tirsdag morgen – fra 8,2 prosent, til 7,8 prosent.
Det er ingen panikk å spore.
«Myndighetene har ikke kommet med lettelser da presset på økonomien ikke er stort nok. Sysselsettingen er relativt stabil, og det er også en sterk eksportvekst. De tror kanskje de har råd til å vente til årsskiftet», skriver sjeføkonom Zhiwei Zhang hos Pinpoint Asset Management i en ny rapport.
Kina la frem en klimaplan i sommer hvor målet er å bli klimanøytralt innen 2060. Sentralt i dette er å skape verdens største marked for CO2-kvoter. Xi har fulgt opp denne planen med å stille krav til provinser om mer effektiv energiutnyttelse og bli mindre avhengig av kullkraft.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.