President Xi Jinping brukte over tre timer under partikongressen i oktober på å forklare delegatene hva han og regjeringen hadde utført de siste fem årene. Han nevnte nesten ikke de konkrete reformmålene som ble satt for økonomien for fem år siden – eller fremdriftsstatus.

Brutte løfter

USAs president Donald Trump reiser til Asia fredag og skal blant annet møte sin kinesiske kollega. På onsdag langet Trump igjen ut mot Kinas store handelsoverskudd mot USA.

På torsdag sa en kinesisk visestatsminister at «Kina vil gjøre det enklere å importere» og det var et mål å redusere overskuddet på handelsbalansen.

– Trump-administrasjonen vil være bedre betjent av å føre en politikk som er forankret i en forståelse av i hvilken retning Kina er på vei, sier grunnlegger Daniel Rosen hos analyseselskapet Rhodium til South China Morning Post.

Rhodium og Asia Society Policy Institute, har lansert «The China Dashboard» denne uken. De har identifisert hvilke løfter den kinesiske regjeringen har kommet med, og hvordan fremdriften er på vei frem mot deadline i 2020.

– Den kinesiske ledelsen har avbrutt mange av reformene i håp om å finne en løsning som gjør at de ikke risikerer å ofre den politiske kontrollen. Den løsningen eksisterer dessverre ikke, sier Rosen.

Det er begrenset innsyn og lokale medier er underlagt sensur. Kritikk mot regjeringens politikk forekommer svært sjelden i Kina. «The China Dashboard» har som mål å holde den kinesiske regjeringen ansvarlig til løftene de har gitt.

Arbeidere rammes hardt

Av ti kriterier – blant annet offentlig pengebruk, internasjonale investeringer, konkurransesituasjonen, miljø, landreformer og handel – er ni av målene som ble satt av den kinesiske ledelsen ikke innfridd.

«Kina eksporterer overkapasitet til handelspartnerne, blant annet USA. Dette har fortsatt gjennom hele 2017 og vil føre til en internasjonal reaksjon», konkluderes det.

Kinas statsminister Li Keqiang, som i mange år brukte sin egen formel for å ta pulsen på den kinesiske økonomien, oppfordret i 2015 utenlandske institusjoner å evaluere Kinas fremdrift.

«Vi vurderer ikke hva USA eller internasjonale organisasjoner mener Kina bør foreta seg, men Kinas egne mål og hvordan fremdriften er», skriver organisasjonene bak «The China Dashboard»-prosjektet.

Arbeidere har kommet dårligst ut av den økonomiske politikken som er blitt ført de siste årene. Det er en forverring siden slutten av 2015. De siste seks kvartalene har arbeidere hatt en lønnsvekst som har vært 68 prosent av den økonomiske veksten.

– Det skjer et eller annet som rammer arbeidere ganske hardt, sier Rosen hos Rhodium til CNBC.

Nærmer seg USA

Det eneste området hvor Kina gjør det bedre enn forventet er innenfor innovasjon. Kina er i ferd med å ta igjen USA innenfor blant annet bilproduksjon, kommunikasjonsteknologi og utvikling av spesialutstyr.

Kinesiske betalinger for bruk av utenlandske patenter og opphavsrettigheter var frem til i fjor rundt 20 ganger høyere enn hva de eksporterte. Dette har endret seg. I andre kvartal i år betalte kinesiske selskaper 7,3 milliarder dollar, men solgte bruksrettigheter for 1,3 milliarder dollar – en ny rekord.

Statskontrollerte selskaper har fortsatt betydelig makt i den kinesiske økonomien. Mange av disse selskapene overlever takket være subsidier og billig finansiering fra statskontrollerte banker.

– Selv i normale markeder hvor det er konkurranse er det ingen bevis for at det er en reduksjon i involvering fra staten og ulike former for press, sier Rosen til CNBC.(Vilkår)

Elghufsens læremester gir deg fem råd om elghufs
Kunsten å bevege seg som elgen på barmark har herdet skiløpere i generasjoner. I et halvt århundre har Audun Kolstad (72) vært elghufsens læremester.
01:40
Publisert: