Knappe tre uker før Russland startet invasjonen av Ukraina, møtte Vladimir Putin sin kinesiske kollega, Xi Jinping, i Beijing. Statslederne, som har møttes 38 ganger siden 2013, viste en samlet front mot Vesten og sa det ikke var noen begrensning på vennskapet.

Kina er blitt overrasket – og skremt – over Vestens respons mot Russland.

– Vil gjøre hva de kan

Xi er i ferd med å legge grunnlaget for å fortsette som president utover de to femårsperiodene han vil ha sittet i mars 2023. Dette skal etter planen skje i høst. Før den tid må den siste koronasmittebølgen kontrolleres, og økonomien må stabiliseres.

Aktivitetsindekser for april måned viser et kraftig fall i industriaktiviteten. Det er alvorligere for tjenesteytende sektor, hvor pmi-indeksen stupte til 41,9 i april – langt under 50-tallet, som skiller mellom det som kan være en oppgang eller nedgang.

«Vårt syn er at myndighetene vil gjøre hva de kan for å sikre økonomisk og politisk stabilitet i forkant av den 20. partikongressen senere i år. For å nå vekstmålet på 5,5 prosent kan Kina ta opp mer gjeld», skriver storbanken ANZ i en ny rapport, hvor de også påpeker «vedvarende usikkerhet» rundt koronasituasjonen i Kina.

Finansmetropolen Shanghai har vært nesten helt nedstengt siden slutten av mars. I Beijing har alle innbyggerne gjennomgått tre runder med pcr-testing siden forrige mandag. Innbyggerne i 12 distrikter i hovedstaden skal gjennomgå tre nye tester den neste uken.

Foreløpig har myndighetene valgt å ikke stenge ned Beijing. Nedstengningen i Shanghai er blitt møtt med protester på sosiale medier, matmangel og en voksende frustrasjon. Det er i Beijing makten ligger.

– De står foran et dilemma her. Enhver beslutning som fattes vil ha langt alvorligere politiske implikasjoner enn i andre byer, sier direktør ved Center for Global Health Studies ved Seton Hall University, Yanzhong Huang, til New York Times.

Enorme valutareserver

Den russiske invasjonen av Ukraina og reaksjonene fra vestlige land i form av sanksjoner og boikott, har skremt den kinesiske kommunistledelsen. Sentralbanken og finansdepartementet innkalte internasjonale banker til et toppmøte i slutten av april.

Dette sier folk på gaten i Beijing om krigen i Ukraina
– Hvis Russland blir ødelagt, vil vi bli de neste.
01:20
Publisert:

Kina eier amerikanske verdipapirer verdt over 1500 milliarder dollar. Over 1000 milliarder dollar er amerikanske statsobligasjoner. Dette er en del av Kinas valutareserver, som ved inngangen til 2022 var på over 3200 milliarder dollar – de høyeste i verden.

Yi Huiman, som er styreformann for China Securities Regulatory Commission, spurte deltagerne fra banker og finansinstitusjoner hva som kunne gjøres for å beskytte Kinas utenlandske investeringer.

– Ingen kunne gi et godt svar på problemet. Kinas banksystem er ikke forberedt på at dollarinvesteringene blir frosset eller at de stenges ute fra Swift-systemet, slik USA har gjort mot Russland, sier en kilde til Financial Times.

Swift er den globale finanspulsåren som tillater jevn og rask overføring av penger over landegrensene. Meldingssystemet knytter sammen 11.000 banker og institusjoner i mer enn 200 land og står for over 40 millioner transaksjoner hver dag.

– Hvis Kina angriper Taiwan, vil avkoblingen av Kina og den vestlige økonomien bli langt alvorligere enn hva som har skjedd med Russland. Kinas økonomiske avtrykk berører alle deler av verden, sier en kilde til næringslivsavisen.

Innbyggerne i Beijing må gjennom omfattende koronatesting.
Innbyggerne i Beijing må gjennom omfattende koronatesting. (Foto: Ng Han Guan/AP/NTB)

– Katastrofale konsekvenser

Store kinesiske selskaper som Alibaba, med en børsverdi på 260 milliarder dollar, er børsnotert i USA. Den bilaterale handelen mellom USA og Kina var på nesten 660 milliarder dollar i 2021, ifølge U.S. Department of Commerce. Over 500 milliarder dollar var amerikansk import fra Kina.

– Kinesiske myndigheter har grunn til å være bekymret. De har svært få alternativer, og konsekvensene vil være katastrofale, sier direktør Andrew Collier ved Oriental Capital Research i Hongkong til næringslivsavisen.

Flere titall representanter fra finanssektoren deltok på møtet, hvor det ble sett på muligheten for å la euro og japanske yen spille en viktigere rolle.

– Det er vanskelig å innføre massive sanksjoner mot Kina. Det blir som en gjensidig ødeleggelse i en atomkrig, sier Collier til Financial Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.