Den 19. partikongressen ble avsluttet på tirsdag med utnevnelse av en ny sentralkomité med over 200 medlemmer. President Xi Jinping har kjørt et velregissert show den siste uken hvor han har fått vise hva regjeringens hans har fått utført de siste årene – og hva planene er.

«Som Nord-Korea»

På onsdag formiddag kom Xi Jinping ut på scenen for å vise frem medlemmene i politbyråets stående komité. Dette er her makten i Kina ligger med presidenten og statsministeren som faste medlemmer.

– Som ventet var Xi i stand til å plassere nære allierte i den øverste ledergruppen. Han lar også døren stå åpen for at han vil fortsetter etter 2022 ved å ikke utpeke en etterfølger, påpeker Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics.

Vanligvis vil Kinas neste president bli medlem i komiteen. Det skjedde ikke i år.

Den nye komiteen består fortsatt av syv medlemmer – alle menn i 60 årene. Dette gjør at de vil bli for gamle til å være aktuelle til å overta etter Xi Jinping i 2022. En rekke yngre kandidater er plassert i sentralkomiteen og politbyrået, som har 25 medlemmer.

– Jeg kommer fortsatt ikke over hvordan verdens nest største økonomi, som har påtatt seg en rolle med å lede verden, er nesten like ugjennomsiktig som det nordkoreanske systemet. Det er helt slående, og på en måte nesten uakseptabelt, for et politisk system som dette å skulle spille en så viktig rolle i å lede og utforme den 21. århundre, sier Kina-ekspert Jude Blanchette ved tenketanken Conference Board til The Guardian.

Kastet på dør

Xi Jinping ble gjenvalgt som kommunistpartiets nye leder i en avstemning som skjedde bak lukkede dører. Dette skjedde etter at han la frem løfter om å utvikle Kina til å bli et moderat velstående samfunn innen hans presidentperiode går ut om fem år.

Journalister fra The Guardian, New York Times, Financial Times, The Economist og andre vestlige medier ble nektet adgang til en seanse hvor de syv medlemmene ble presentert. Det var ikke anledning til å stille spørsmål.

«Kanskje noen ikke fikk en kopi av Xi Jinpings 68 sider lange notat om at dette er begynnelsen på en mer åpen og selvsikker epoke», skrev Financial Times byråsjef i Beijing på Twitter.

En ny epoke

Det er smått med detaljer på hva Xi ønsker å foreta seg de neste fem årene, men det overordnede målet er en stabil økonomisk vekst og økt velstand for den kinesiske befolkningen sa han under partikongressen.

«Økonomiske reformer som bil rulles ut de neste fem årene vil sannsynligvis gjenspeile hva Xi har gjentatt mange ganger: reformer på forsyningssiden, nedbygging av gjeld og koordinerte tiltak for å redusere fattigdom og forurensning», skriver et analytikerteam fra Nomura i en rapport med overskriften «En ny epoke for Kina».

Xi har tidligere lovet reformer. Det har gått tregt.

– Dessverre er det få tegn som tyder på at Xi planlegger å bruke den nye makten for å løse Kinas viktigste strukturelle problemer. Det eneste positive er at enkelte av utnevnelsene er nøkkelpersoner som favoriserer reformer. Det gir et håp om at politikken kan skifte i mer liberal retning i fremtiden da tabbene i Xis dagsorden blir tydeligere, sier Evans-Pritchard hos Capital Economics.(Vilkår)

Krangler med varaordfører om hyttekjøp
Bjørn Waatwik har brukt åtte år på rettssaker etter at han kjøpte hytte av varaordføreren.
01:09
Publisert: