Aksjekursene på 65 kinesiske børsnoterte selskaper i USA har kollapset. Nasdaq Golden Dragon China Index falt med nesten 15 prosent på mandag og var på det meste nesten 20 prosent lavere. Siden februar 2021 har Kina-indeksen falt med nesten 80 prosent.

Internettselskapet Alibaba falt med 12,5 prosent ved New York-børsen. Pinduodu, som har etablert markedsplasser mellom matvareprodusenter og forbrukere i Kina og vært en børsvinner, falt med 25 prosent i USA og var på det meste 40 prosent ned.

Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen falt med 6,5 prosent på mandag. Etter to timers handel hadde den falt med 1,4 prosent tirsdag morgen og var under det psykologiske viktige 15.000-nivået.

– Dette er hva som vanligvis skjer etter et kraftig fall. Dagen etter vil markedet vanligvis pleie sårene sine og deretter bestemme hvilken retning de skal gå. Det er tydeligvis ikke noe anker som bestemmer hvor lavt markedet kan falle. Det er få som tør å kjøpe nå, sier sjeføkonom Hao Hong hos Grow Investment Group til Bloomberg.

Ikke investerbare Kina-aksjer

Internasjonale investorer er blitt mer nervøse etter helgens partikonferanse, hvor president Xi Jinping fjernet delvis moderate krefter i toppledelsen og satte inn lojalister.

– Kinesisk politikk har lenge vært ugjennomsiktig. Denne kraftige maktkonsolideringen fører til økt uro fra investorer. Kinesiske aksjer er allerede nær en tiårsbunn og vil sannsynligvis møte økt press hvis internasjonale investorer krever en høyere risikopremie, sier investeringsdirektør Mark Haefele hos UBS Global Wealth Management til Financial Times.

Den brede kinesiske indeksen CSI 300, hvor de største selskapene fra børsene i Shanghai og Shenzhen inngår, falt med nesten tre prosent. Shanghai-indeksen ligger på rundt det halve av hva den nådde under toppen for nesten 15 år siden.

– Vi holder oss garantert unna det kinesiske markedet akkurat nå da hva som skjer på den politiske scenen ikke er gunstig. Det er mindre risiko i USA og like stor oppside, sier direktør Laila Pence hos Pence Wealth Management til Bloomberg tv.

For første gang siden det ble åpnet for at utenlandske investorer kunne handle aksjer direkte i Kina i 2014, er disse nettoselgere av kinesiske aksjer for hele året, ifølge Bloomberg.

«Aksjer som er basert i verdens nest største økonomi er ikke investerbare», skriver forvaltningsselskapet Bernstein i et notat.

Mao-lignende Kina

Mark Mobius var en av de første fondsforvalterne som overbeviste internasjonale investorer om å satse på fremvoksende markeder på 1970-tallet gjennom Templeton Emerging Markets Group. Han er grunnlegger av grunnlegger av Mobius Capital Partners.

– Jeg utviser fortsatt forsiktighet da det pågår ganske så store politiske endringer. Behandlingen av Kinas tidligere president under partikonferansen var sjokkerende og det viser hvordan Xi bruker makten han har tilegnet seg, og viser denne til alle i partiet – og til verden, sier Mobius til CNBC.

Han anbefalte investorer om å satse på Kina i 2014. I løpet av det neste året steg CSI 300-indeksen med over 150 prosent.

– Det vil bli en dreining mot et mer Mao-lignende Kina enn et Deng Xiaoping-lignende Kina, spår Mobius om Kina fremover.

Deng Xiaoping startet reformarbeidet i Kina på 1980-tallet etter at Mao Zedong hadde holdt Kina hermetisk stengt mot omverdenen siden slutten av 1940-tallet.

Han understreker at han mener kinesiske aksjer er billige, men at det i seg selv ikke er et kjøpssignal

– Jeg ville ha vært svært forsiktig med å investere, sier han.

– Ikke et godt tegn

Han legger til at Kina har sluttet med å publisere viktige statistikker og data som kan gi et bedre bilde av hvordan økonomien utvikler seg.

– Det er ikke et godt tegn. Det betyr at det skjer noe i kulissene og det vil ikke ende godt, sier investorveteranen.

Før Xi ble innsatt som president i 2012 publiserte det kinesiske statistikkbyrået over 80.000 ulike statistikker, ifølge Financial Times. I 2021 var det på under 20.000 og har falt ytterligere i 2021.

Mobius har ikke mistet troen på fremvoksende markeder, til tross for en sterk dollar, inflasjon og geopolitisk uro.

– Vi har stor tro på India, som vil skyte fart. De har en ung befolkning. De har en økonomisk vekst på syv prosent og det den høyeste i verden. India er stedet å være, sier han.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.