Et knapt døgn etter at Xi Jinping holdt en to timer lang tale ved åpningen av partikongressen, er finansinstitusjoner, analytikere og investorer i gang med å tolke og analysere hvert ord og setning idet markedene åpner i Asia.

Selvforsynt

Finansinstitusjonen ING har publisert sine vurderinger og konklusjoner fra talen. Sjeføkonom for Kina, Iris Peng, sier at rekkefølgen hva de mener er viktigst fra arbeidsrapporten er basert på tonen, språket og hvor tidlig det ble nevnt i talen.

– Av alt som nevnes i rapporten, mener vi at Kina prioriterer høyteknologi som det viktigste i den økonomiske politikken, sier sjeføkonomen.

Først og fremst er kommunistpartiets partikongress en mulighet for Xi å feire partiet og politikken som er blitt ført. Han sa at dette er en «kritisk tid for Kina» og advarte om «stormer», men nevnte hverken USA og Russland, eller de geopolitiske konfliktene i verden og Kinas rolle.

– Uten et solid teknologisk fundament kan vi ikke håpe å kunne bygge et stort og moderne sosialistisk land, sa Xi.

Presidenten, som vil fortsette i en ny periode, ønsker at landet skal bli selvforsynt med teknologi og bli uavhengig av patenter og komponenter fra andre land. Kinesiske databrikkeselskaper er avhengig av patenter og produksjonsteknologi. Det bli vanskeligere å få tilgang.

USAs tidligere president Donald Trump innførte sanksjoner mot kinesiske teknologiselskaper og Joe Biden har fortsatt denne politikken.

Dette gjør at Xis «Made in China 2025»-strategi, hvor kinesiske selskaper skulle bli verdensledende innen nøkkelsektorer som 5G, roboter, dataprosessorer, kunstig intelligens og andre viktige områder er forsinket med flere år. Huawei er blitt vingeklippet siden 2017.

– Vitenskap, forskning og teknologi er den viktigste produktive kraften. Talent er den første ressurser, og innovasjon er hva som vil drive dette. Vi skal gjennomføre en strategi for å utvikle landet gjennom vitenskap og utdannelse og styrke landet med talent og en innovasjonsdrevet utviklingsmodell», sa Xi.

Økte investeringer

Peng hos ING mener dette kommer som et svar på USAs «Chips and Science Act», om vil gi over 50 milliarder dollar i støtte og subsidier til selskaper som investerer i utvikling og produksjon av avanserte databrikker i USA. Det er allerede igangsatt store investeringer.

Arbeidsrapporten har fått ING til å revurdere hvor raskt og intenst det vil bli satt inn offentlige ressurser og budsjetter for at Kina skal kunne nå høyteknologimålet.

– Budsjettene til forskning og databrikketeknologi i Kina vil sannsynligvis øke. Vanligvis kommer det nye retningslinjer etter denne typen viktige hendelser i Kina, sier Peng.

Talen blir tolket som et tydelig signal om at det skal satses store beløp på investeringer innenfor høyteknologi i Kina.

– Det ble lagt mye vekt på teknologi og innovasjon. Det betyr at prioriteringene sannsynligvis flyttes vekk fra bare å redusere finansiell risiko og redusere gjeldsveksten, til å bruke mer ressurser på utvikling av høyteknologi, sier sjeføkonom for Kina hos Natwest Markets til Bloomberg.

Langsiktige mål og strategier

Kina er blitt den viktigste handelspartneren for Japan, Sør-Korea, Taiwan, Australia og landene i Sørøst-Asia. Den økonomiske politikken i Kina vil ha store konsekvenser Kinas handelspartnere og arbeidsrapporten blir sett på som et økonomisk veikart for Kina.

De økonomiske vekststatistikkene for Kina legges frem senere denne uken. Xi tonet ned vekstambisjonene og sa at målet var å nå et bruttonasjonalprodukt per innbygger tilsvarende middels utviklede land som Hellas, Portugal og Latvia innen 2035.

– Arbeidsrapporten er på ingen måte en skarp vending vekk fra den tidligere politikken. Partikongressen dreier seg om langsiktige mål og strategier – ikke om kortsiktige politikkjusteringer, skriver sjeføkonom for Kina hos den australske finansinstitusjonen Macquarie Group, Larru Hu, i en rapport.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med 1,5 prosent da handelen startet mandag morgen. Også ved børsene i Seoul og Sydney var det en nedgang på godt over én prosent i løpet av den første handelstimen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.